Foto: Kurt Desplenter

Alle personeelsleden ‘ziek’ na terugkeer ‘moeilijkste directeur van het land’

In elke school waar hij heeft gewerkt, waren er problemen met Thiéry T. als directeur. Hij zou zijn personeel bedreigen, onder druk zetten en is ‘absoluut onbekwaam’. Toch stond hij gisteren weer voor de deur van zijn oude school in De Panne. ‘We hebben geen andere keuze, hij is vastbenoemd’, zegt het schoolbestuur. Het voltallige personeel meldde zich prompt ziek.

Een kwartier heeft de eerste werkdag van Thiéry T. als directeur van het Centrum voor Volwassenenonderwijs (CVO) in De Panne geduurd. Na een omzwerving van twee jaar in het Limburgse onderwijs stond hij gisteren weer in zijn oude school. Maar het was een koude douche, want de zeventien aanwezige personeelsleden hadden afgesproken dat ze zich onmiddellijk ziek zouden melden. ‘We voelden ons ook echt onwel door zijn aanwezigheid’, zegt één van hen – sommige andere personeelsleden hadden zich al eerder ziek gemeld. ­T. kon niet anders dan de school tijdelijk te sluiten.

Schrikbewind

Zijn komst riep bij het personeel demonen op uit zijn vorige periode als directeur. ‘Hij voerde toen een waar schrikbewind’, zeggen ze. In de klachtenbrieven uit die periode hebben ze het onder meer over ‘vriendjespolitiek’, ‘het bedreigen van personeelsleden’ en ‘maatregelen lanceren ­zonder overleg met de belanghebbenden’.

Die brieven vielen toen in dovemansoren. Maar twee schooljaren geleden leek het probleem zichzelf op te lossen. T. trouwde met een Limburgse en ging aan de slag als algemeen directeur van de scholengroep Limburg. Veel verder van De Panne kon hij niet zitten.

‘Maar zo’n goede oplossing blijkt dat nu toch niet te zijn’, zegt Véronique De Merlier, algemeen directeur van de Scholengroep Westhoek, waaronder het CVO Cervo valt. Want ­Thiéry T. was ook in Hasselt met Jan en alleman in conflict gekomen, en rond Nieuwjaar werd hij er ontslagen. ‘Hij was niet meer gedragen door het personeel’, heette het officieel.

Extra directiefunctie

‘Daarop heeft hij zijn functie hier in De Panne weer op­geëist’, zegt De Merlier. ‘Sindsdien zijn we op zoek naar een oplossing, maar er valt helaas niet aan te ontsnappen. We zijn al maandenlang alle mogelijke opties aan het bekijken. Maar hij is vastbenoemd als directeur van het CVO, en dus heeft hij recht op die functie.’

In zulke gevallen is de oplossing weleens om een extra ­directiefunctie te creëren waardoor hij niet met personeel in contact komt. ‘Maar dat wilde ik niet’, zegt De Merlier. ‘Dat is niet fair tegenover de anderen.’ Er zal op een of andere manier toch een oplossing moeten komen, want het personeel is van plan om ziek thuis te blijven zolang hun directeur daar nog is. Bovendien begint volgende week het schooljaar in het volwassenenonderwijs. Dan komt de rest van het (onderwijzend) personeel terug, net als de cursisten.

Over de manier waarop T. in het verleden is benoemd, geeft de scholengroep Westhoek geen informatie. Hij is in ieder geval niet aan zijn proefstuk toe. Vooraleer hij in De Panne en Hasselt werkte, was hij directeur van een basisschool in Moorslede. Daar moest hij vertrekken na klachten van het personeel over ‘narcisme’ en ‘absolute onbekwaamheid’. Thiéry T. zelf wil niet reageren.

Crevits wil vaste benoeming bijsturen

Er is een groot verschil in sociale bescherming tussen onderwijspersoneel zonder vaste benoeming en collega’s die wel vast benoemd zijn. Zo is de ontslagprocedure voor een vast benoemde leraar of directeur heel omslachtig. De minister van Onderwijs, Hilde Crevits (CD&V), kondigde bij het ­begin van dit schooljaar aan dat ze de evaluatie van vastbenoemde leraren wil bijsturen.

‘Enerzijds moet je de leerkrachten natuurlijk voldoende bescherming bieden, zodat ze niet willekeurig ontslagen worden’, aldus Crevits. ‘Maar anderzijds ­horen we soms klachten van directies die zeggen dat het bijna onmogelijk is om een vastbenoemde leraar te ontslaan. Dus moeten we die procedure eens grondig ­bekijken en zo nodig aanpassingen doen.’

Nu worden vastbenoemde leraren nauwelijks ontslagen. Uit cijfers van Crevits blijkt dat het ongeveer om 25 leraren per jaar gaat. Dat is minder dan 0,02 procent van het totaal aantal vastbenoemden.

In het nieuws