Foto: Sebastian Steveniers

BBC filmt politieactie in Kruibeke, minstens 20 mensen opgepakt

Vannacht vond er een politieactie plaats tegen transmigranten in Kruibeke, waarbij zeker 20 personen zijn opgepakt. De timing ervan werd afgestemd op de komst van een filmploeg van de BBC.

Omstreeks vier uur deze ochtend heeft de lokale politiezone Kruibeke/Temse opnieuw een actie gehouden tegen transmigranten die via vrachtwagens op de snelwegparking in de Oost-Vlaamse gemeente richting het Verenigd Koninkrijk willen.

Daarbij waren cameraploegen van VRT, VTM, en ook de Britse openbare omroep BBC aanwezig. Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) was present.

Alarmklok

De lokale politie van Kruibeke luidde enkele weken geleden in deze krant de alarmklok in de strijd tegen transmigranten. Korpschef Wim Pieteraerens zei dat hij enkel nog migranten zou oppakken bij klachten.

Daar was vannacht dus een uitzondering op. ‘We hebben de vraag van de BBC om hier te mogen komen filmen, gebruikt om de Britten een signaal te sturen’, zegt Kruibeeks burgemeester Jos Stassen (Groen). ‘Onder transmigranten heerst het idee dat ze in het Verenigd Koninkrijk welkom zijn en onmiddellijk werk kunnen vinden. De Britten doen weinig om dat tegen te spreken, terwijl die politiek een enorm zware impact heeft op het Europese vasteland.’

‘Het is goed dat er ginds inzicht wordt gegeven in wat transmigratie betekent op het terrein hier, en hoeveel werk het is om ermee om te gaan’, aldus Stassen. ‘We hebben de specifieke timing inderdaad afgesteld op de vraag van de minister en de media.’

In het nieuws