Foto: BELGA

Verpleegster die drie kinderen doodde ‘sliep nog maar één uur per nacht’

Bieke W., de verpleegster uit Varsenare die haar drie jonge kinderen doodde, mag hen vandaag of morgen een laatste groet brengen. Beide families bereiden samen de begrafenis voor.

De families van Bieke en die van haar man Nikolas blijven samenhorig in hun grote verdriet. Dat zeiden hun beide advocaten zopas in een gezamenlijke persconferentie.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat beide oma’s hun verhaal zouden komen doen, maar ze werden afgeschrikt door de grote mediabelangstelling die er vanmorgen was bij de raadkamer in Brugge. Daar werd de aanhouding van de jonge moeder met een maand verlengd.

Geen glazen bol

‘Het is niet omdat de families hier nu niet zijn, dat hun wegen zich splitsen’, zei Philippe Van den Berghe, haar advocaat. ‘We hebben geen glazen bol en weten niet hoe dit in de toekomst zal evolueren, maar vandaag bereiden ze samen de afscheidsviering van de kinderen voor.’

Koen Stubbe, de raadsman van de jonge vader én van zijn familie, beaamde dat. Zij stellen zich wel burgerlijke partij, en vragen inzage in het dossier. Hij gaf ook mee dat zijn cliënt al tweemaal op bezoek is geweest in de gevangenis. ‘Hij gaat daar natuurlijk met zeer tegenstrijdige gevoelens naartoe. Want ze is zijn partner, maar door haar is hij ook zijn kinderen kwijt.’

Slecht geslapen

Over de feiten zelf gaven ze geen info. Vandenberghe zei wel dat het gezin geen relationele of financiële moeilijkheden kende. Bieke W. sliep al 14 dagen bijzonder slecht - ‘Niet meer dan 1 uur per nacht.’ De man en de familie waren op de hoogte en namen volgens de advocaat alle mogelijke voorzorgen: er was tweemaal een consult bij de huisarts in die twee weken en de dag na de feiten had ze een afspraak bij de psychiater. Er zijn drie psychiaters aangesteld om te achterhalen wat er in haar omging op het moment van de feiten en of ze dus toerekeningsvatbaar was.

Over de begrafenis van de kinderen wordt geen informatie gegeven. De advocaten vragen met aandrang om beide families de privacy te gunnen die ze nodig hebben om met deze tragedie in het reine te komen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoordlijn.be

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden