Foto: REUTERS

‘Weinstein is onschuldig’: goedkope pr-stunt op filmfestival Venetië

De Italiaanse filmregisseur Luciano Silighini Garagnani verscheen zaterdagavond niet in smoking, maar in een controversieel T-shirt op de rode loper van het filmfestival in Venetië.

Gefronste wenkbrauwen op de première van Suspiria op het filmfestival van Venetië: Luciano Silighini Garagnani trok immers geen avondkledij aan, maar een zelfgemaakt T-shirt met het opschrift ‘Weinstein is onschuldig’. Harvey Weinstein, producent van talloze Hollywoodfilms, viel uit de gratie na een storm van beschuldigingen van seksueel misbruik.

Het uitdagende T-shirt lijkt volgens de Hollywood Reporter vooral een pr-stunt. Garagnani, niet bepaald een ronkende naam, zou op zoek zijn naar publiciteit voor zijn eigen film over voormalig Italiaans president Silvio Berlusconi. Het project zou de 'bunga bunga'-seksfeestjes van Berlusconi afbeelden in een positief daglicht.

De provocatie laat op twee vlakken een zure nasmaak achter. In de eerste plaats deelde Garagnani de rode loper met onder anderen actrice Cate Blanchett, een van de vele vrouwen die Weinstein van misbruik beschuldigen. Daarnaast kwam het filmfestival van Venetië eerder al onder vuur, omdat het zo weinig vrouwelijke cineasten nomineerde: maar één van de 21 genomineerde regisseurs is een vrouw.