Foto: Photo News

VS schrappen ook resterende steun voor VN-organisatie die Palestijnen helpt

De Verenigde Staten schrapt zoals verwacht alle financiële steun aan UNRWA, het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen. De officiële aankondiging wordt binnen enkele dagen verwacht.

De regering-Trump had de financiële steun aan UNRWA begin dit jaar al aanzienlijk teruggeschroefd. Toen werd slechts 60 miljoen dollar gestort, en de belofte dat er nog 65 miljoen dollar kon volgen ‘in afwachting van een beoordeling’. Die resterende 65 miljoen dollar wordt nu geschrapt. Ter vergelijking: vorig jaar kon UNRWA nog rekenen op 365 miljoen dollar van de Amerikanen.

Als reden wijst de VS naar de moeilijke humanitaire situatie in de Gazastrook bij Hamas, de islamistische beweging die de enclave controleert. Volgens Trump tonen de Palestijnen zich niet bereid tot vredesonderhandelingen met Israël. Palestina beschouwt de VS niet langer als een onafhankelijke bemiddelaar wegens de verhuis van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem.

De Amerikaanse regering had vorige week al aangekondigd meer dan 200 miljoen dollar die voorzien was voor hulp aan de Palestijnen op de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook ‘te heroriënteren’. ‘Dit gebeurt op vraag van de president’, klonk het. ‘Dit geld gaat naar programma’s met een hoge prioriteit, elders.’

Nikki Haley, de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, zei eerder deze week dat VS zijn financiële steun zou herzien ‘wanneer UNRWA hervormt’. Concreet willen ze dat het aantal Palestijnen dat wordt erkend als vluchteling wordt teruggeschroefd. Momenteel hebben vijf miljoen Palestijnen een vluchtelingenstatus.

Duitse steun verhoogd

De VS was jarenlang de grootste sponsor van UNRWA, opgericht in 1949, nadat honderdduizenden Palestijnen verdreven werden of op de vlucht sloegen, als gevolg van de stichting van de staat Israël. Het terugtrekken van hun steun is dan ook een enorme opdoffer voor de organisatie.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas kondigde vrijdag aan dat Duitsland zijn financiële steun aan het UNRWA zou verhogen. ‘Het verlies van deze organisatie zou een oncontroleerbare kettingreactie in gang kunnen zetten’, motiveerde Maas die beslissing. Ook België besloot eerder al om zijn bijdrage aan de organisatie op te drijven.

Bron: Reuters