Foto: EPA

Marathonvluchten van 20 uur op komst, met bar, crèche en gym

Qantas heeft bij Boeing en Airbus een nieuw vliegtuig besteld dat 20 uur aan één stuk in de lucht kan blijven. Wat neerkomt op halfweg de wereld rond, van Sydney tot Londen.

Project Sunrise. Zo heeft het vliegtuigmaatschappij Qantas zijn plannen voor de spectaculaire marathonvluchten genoemd. Een project dat al tegen 2022 realiteit kan worden. Dat is namelijk de levertermijn van de nieuwe langeafstandsvliegtuigen die zowel Airbus als Boeing aan de ceo van Qantas, Alan Joyce, beloofd hebben.

Bar, slaapzaal en gym

Die daagde beide vliegtuigbouwers uit om zo snel mogelijk een vliegtuig te bouwen dat zonder te landen van het Australische Sydney naar Londen Heathrow zou kunnen vliegen. Ofwel halfweg de wereld rond. En volgens het persagentschap Bloomberg heeft de topman van Qantas hen in een interview bevestigd dat zowel Boeing als Airbus in die uitdaging zijn geslaagd.

Qantas maakt zich dan ook sterk dat het tegen 2022 een nieuw, sensationeel vliegtuig operationeel zal hebben, dat zo’n 300 passagiers kan vervoeren en rechtstreekse vluchten kan maken van zowat overal in de wereld naar Australië. In het vliegtuig zouden een bar voorzien zijn, een crèche voor de opvang van baby’s en kinderen en mogelijk zelfs een gym.

Beslissing volgend jaar

Wie van beide nieuwe langeafstandsvliegtuigen - de Airbus 350 of de Boeing 777X - het order van Qantas zal binnenhalen, is nog niet beslist. Die knoop wordt pas volgend jaar doorgehakt en zal vooral afhangen van de prijs.

In het nieuws