Foto: iStock

‘Ook ouders van een overleden baby hebben nood aan babyfoto’s’

‘Ik heb begrepen hoe belangrijk het is dat ouders een mooie foto hebben van hun overleden baby’, zei fotografe Lieve Blancquaert die in ‘Het zomert met’ Anneleen Fransen van het initiatief ‘Boven de wolken’ uitnodigde.

‘Vroedvrouwen moeten foto’s nemen van een overleden baby, voor het medisch dossier. Maar weinig vroedvrouwen weten hoe je een mooie foto neemt van een overleden kind, en dan zijn die soms een beetje gruwelijk’, zegt Fransen, zelf vroedvrouw en amateurfotograaf, in ‘Het zomert met’. Daarom hebben ouders vaak geen tastbare herinnering nadat een ongeboren baby of een pasgeboren kind sterft. Daar wou Fransen iets aan veranderen nadat ze Anne-Sofie, mama van overleden Marilou, had kunnen helpen.

Fransen vroeg de ouders van Marilou of ze de bevalling mocht fotograferen, nadat duidelijk werd dat de baby geen hartslag meer had. ‘Ik ben nadien naar begrafenis geweest. Anne-Sofie vertelde me dat de enige reden waarom ze er nog stond, de foto’s waren van Marilou. Toen wou ik meer doen’, aldus Fransen.

‘Boven de wolken’

Dat idee groeide uit tot ‘Boven de wolken’, een organisatie die fotografen in contact brengt met ouders van een overleden baby. ‘Meer dan honderd professionele fotografen zijn elke dag bereid om in te gaan op een oproep’, aldus fotografe Lieve Blancquaert. Zelf heeft ze het ook al een aantal keer gedaan. ‘Het is als fotograaf een moeilijke opdracht, maar ik heb begrepen hoe belangrijk het is’, zegt ze.

Fransen legt uit dat er een fysieke geboorte is, maar ook een sociale. ‘Zoals rouwspecialist Manu Keirse zegt, de sociale geboorte ontbreekt bij mensen die hun kind verliezen. Ze kunnen het niet tonen aan de wereld. En dat geven wij hen nu wel, een erkenning dat het kind heeft bestaan.’

Fransen raadt ouders aan vooral tijd te nemen met hun overleden baby. ‘Probeer de tijd die je hebt ten volle te benutten, durf je andere kinderen te betrekken bij je verlies’, zegt ze.

In het nieuws
Niet te missen