IJzerwake waarschuwt voor ‘oorlogsdreiging’ islam

‘Wil Vlaanderen zijn identiteit bewaren, dan moet het roer worden omgegooid’, waarschuwde voorzitter Wim De Wit tijdens zijn toespraak op jaarlijkse IJzerwake. De politici moeten volgens hem een voorbeeld nemen aan landen als Hongarije en Oostenrijk, waar een strenger beleid is tegenover migranten.

Op de manifestatie kwamen dit keer zo’n 3.200 mensen opdagen. Dat zijn er iets minder van bij de vorige editie.

De Wit sprak in zijn toespraak over de ‘oorlogsdreiging’ van de Islam. Het ‘klassieke Vlaamse gezin’ wordt volgens hem niet meer verdragen.

‘Het gaat om grote groepen migranten die hier voor zichzelf een betere toekomst zoeken, maar weigeren om zich aan te passen aan het gastland’, aldus de voorzitter die met een beschuldigende vinger wees naar de politici, ‘die met een feitelijke opengrenzenpolitiek de massa-imigratie toelaten’.

Versnippering

Voor de IJzerwake is de Vlaamse onafhankelijkheid de ‘eerste en meest noodzakelijke stap’ richting oplossing. Maar daarvoor moeten alle Vlaamse partijen de handen in elkaar slaan, met de V-partijen op kop.

Maar De Wit waarschuwde dat de Vlaams-nationale stem verloren dreigt te gaan aan versnippering: ‘We hebben een Vuye&Wouters-fractie zonder partij, het Vlaams Belang zit nog steeds achter het ondemocratische cordon, N-VA verliest van zijn pluimen, mede als gevolg van de communautaire stilstand.’

Reactie op IJzerbedevaart

De IJzerwake werd 17 jaar geleden voor het eerst georganiseerd door de radicale Vlaamse beweging als reactie op de te zachte koers van de IJzerbedevaart aan de IJzertoren in Diksmuide. De meeting wordt sindsdien georganiseerd op de weide aan het monument van de gebroeders Van Raemdonck in Steenstrate.

Behalve heel wat Vlaams Belang-kopstukken tekenden ook Kamerleden Hendrik Vuye en Veerle Wouters present. De organisatie telde zo’n 3.200 deelnemers, iets minder dan vorig jaar.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen