Girl is Belgische inzending voor Oscars

‘Girl’, het speelfilmdebuut van Lukas Dhont, wordt de Belgische inzending voor de Oscars. Dat deelt het Vlaams Audiovisueel Fonds vrijdag mee.

‘Girl’ ging dit jaar in wereldpremière in Cannes en kaapte er de ‘Camera d’Or’ voor de beste debuutfilm weg. Het speelfilmdebuut van Lukas Dhont viel ondertussen ook in de prijzen op de festivals van Palic en Odessa.

De film is gebaseerd op waargebeurde feiten en vertelt het verhaal van een tiener die geboren is als jongen en ballerina wil worden.

'Sinds ik een kind ben, droom ik van de Oscars. België te mogen vertegenwoordigen, is een ongelofelijke eer', zo reageerde Dhont op het inzenden van zijn film in de categorie Niet-Engelstalige Film. 'Wat me de voorbije maanden is overkomen, overtreft mijn stoutste dromen en de Oscarinzending is de kers op de taart.'

Vijf films op shortlist

Het is het derde jaar op rij dat een Vlaamse productie wordt ingezonden voor de Oscars, na 'Le Fidèle' van Michaël R. Roskam in 2017 en 'D'Ardennen' van Robin Pront in 2016. Eerdere Vlaamse inzendingen voor Beste Niet-Engelstalige Film waren 'De helaasheid der dingen' (2009) en 'Ben X' (2007). Naast 'Rundskop' in 2011 sleepten ook de Vlaamse producties 'The Broken Circle Breakdown' (2013), 'Iedereen beroemd!' (2000) en 'Daens' (1992) een Oscarnominatie in de wacht.

De ingezonden films worden de komende maanden bekeken door de leden van het Foreign Language Committee van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences (AMPAS). Op basis van hun beoordelingen wordt in het najaar een shortlist van negen films samengesteld. Daarvan worden maximaal vijf speelfilms genomineerd voor een Oscar in de categorie Niet-Engelstalige Film. De officiële nominaties worden bekendgemaakt op 22 januari 2019, de ceremoniële prijsuitreiking vindt plaats op 24 februari 2019.

Op 9 oktober opent 'Girl' het Film Fest Gent en vanaf 17 oktober loopt de film bij ons in de zalen.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard