Foto: AP

Leider IS roept aanhangers op ‘te blijven strijden’

In een pas vrijgegeven boodschap maant Abou Bakr al-Baghdadi zijn volgelingen aan niet op te geven, maar te blijven strijden. Het is mogelijk het eerste teken van leven van de leider van terreurgroep Islamitische Staat in een jaar tijd.

‘Jullie hebben geen keuze. Als je in waardigheid wilt leven, dan wend je je tot je geloof en bestrijd je de vijand’, zegt al-Baghdadi tot zijn volgelingen. De toespraak duurt in totaal zo’n 55 minuten. ‘We gaan voor niets anders dan de sharia en geven ons leven om die te laten zegevieren’, klinkt het nog.

De vorige keer dat er opnames opdoken van al-Baghdadi dateert van september 2017. ‘De stem op de opname is onmiskenbaar die van al-Baghdadi. Dat ben ik echt heel zeker’, zegt terreurexpert Pieter Van Ostaeyen (KU Leuven). ‘Ik herken bovendien niet alleen zijn stem, maar ook de voor hem typische manier waarop hij de Koran reciteert. Bovendien is de opname verspreid via al-Furqan, een spreekbuis van Islamitische Staat die speciaal hiervoor opnieuw in het leven werd geroepen.’

De geestelijk leider van terreurgroep IS is in het verleden al meermaals doodverklaard. Toch is hier mogelijk sprake van een recente opname. Zo wijst de Iraakse terrorisme-experte Rita Katz er in een tweet op dat al-Baghdadi het in zijn toespraak onder meer heeft over de recente nederlagen van IS in Hauran, Ghouta en Yarmouk. Volgens haar is de opname 'waarschijnlijk slechts enkele weken oud'.

Oproep nieuwe aanslagen

IS leed de voorbije maanden heel wat nederlagen in Syrië en Irak. In zijn betoog lijkt al-Baghdadi verder nog een positieve draai te willen geven aan die nederlagen. ‘Voor mujahideen (islamitische strijders, red.) hangt de schaal van de overwinning niet af van een gestolen stad of dorp, of van wie luchtsuperioriteit heeft, intercontinentale raketten of intelligente bommen’, zegt hij.

Al-Baghdadi besluit zijn betoog met de oproep aan zijn volgelingen 'in Europa, Canada en daarbuiten nieuwe aanslagen te plegen'. 'Met messen, voertuigen of bommen.'

Bron: Belga, Reuters, Eigen berichtgeving
In het nieuws