Toeristen in Zuid-Frankrijk zijn ‘luide gezang’ van cicaden beu

Houdt u van het geluid van een zangcicade in de ochtend, als wekker op uw Franse vakantieoord? Prijs u gelukkig, want er zijn andere mensen.

In de gemeente Le Beausset, een dorp in het zuidoosten van Frankrijk, klagen toeristen over het kabaal dat 'les cigales', of de zangcicaden, er ’s morgens maken. De zangcicaden, een groep insecten verwant aan de bladluizen, en niet de krekels, zorgen voor het typische geluid in Zuid-Frankrijk. 

De toeristen maakten hun grieven over aan de burgemeester, met de vraag om in te grijpen. Burgemeester Georges Ferrero vond de klachten zo absurd dat hij met zijn verhaal naar de lokale pers stapte.

Volgens hem beweerden de toeristen in Le Beausset dat ze elkaar niet meer konden horen door de te luide zangcicaden. Het ‘zingen van les cigales’, zoals de inwoners het noemen, zou deze zomer luider dan anders zijn.

Naar eigen zeggen kreeg de burgemeester zelfs de vraag om insecticiden ter beschikking te stellen. Maar zijn antwoord was duidelijk: ‘Als jullie naar het zuiden komen, weten jullie dat er zangcicaden zijn. En daar zijn we trots op!’

Toeristen in Zuid-Frankrijk zijn ‘luide gezang’ van cicaden beu
Foto: getty images