Foto: Shutterstock

Er zit nog nauwelijks vanille in je bolletje ijs

Van ijs en cupcakes tot kaarsjes: vanillesmaak en - geur vind je overal. Maar minder dan 1 procent ervan komt nog uit de bonen van de vanille-orchidee op Madagaskar. Dat meldt de BBC.

Echte vanille komt oorspronkelijk uit de vanille-orchidee, die dankzij de hoge luchtvochtigheid, schaduw en gematigde temperaturen vandaag vooral op Madagaskar groeit. Maar de laatste tijd zijn de bonen er heel schaars. Enerzijds vallen bendes de kweek van lokale boeren geregeld aan en gaan ze ervandoor met alle vanille, anderzijds kunnen cyclonen de oogst verknoeien.

Ook de gevolgen zijn niet min: uitgerukte bomen groeien niet snel terug. Daardoor daalt de kwaliteit van de vanille uit Madagaskar en stijgt de prijs van de oogst. Het effect daarvan is ook voelbaar in artisanale bedrijven dichter bij huis. Bij Oddono’s ice cream shop in Londen, bijvoorbeeld, konden ze een tijd lang geen vanille-ijs meer aanbieden aan hun klanten.

Synthetisch alternatief

Vanille is meer dan ooit een duur product, dat nu met grote schaarste kampt. De chemiesector heeft er sinds de 19de eeuw wel iets op gevonden om de geur van the real deal te benaderen. Wetenschappers maken synthetische vanilline met behulp van steenkool, teer, rijstzemelen, houtpulp en zelfs koeienmest. Tegenwoordig is de overgrote meerderheid van synthetische vanilline afkomstig van petrochemicaliën. Het is tot twintig keer goedkoper dan de real deal.

Er zit nog nauwelijks vanille in je bolletje ijs
Foto: Shutterstock

Minder dan 1 procent

Anno 2018 moet vanille-ijs in Europa en de Verenigde Staten extract van vanillestokjes bevatten. Als de smaak geheel of gedeeltelijk uit kunstmatige bronnen komt, moet er op de verpakking ‘vanillesmaak’ of ‘kunstmatige vanille’ staan. Volgens de BBC is minder dan 1 procent van alle vanille ter wereld ook echt afkomstig van de bonen uit Madagaskar. Steeds meer grote voedselbedrijven zoals Nestlé staan wel onder druk om over te schakelen van kunstmatige vanille naar de bonen. Daardoor stijgt de vraag in de beperkte toeleveringsketen en verhogen de prijzen gewoon verder.