Foto: REUTERS

Fraude met bitcoins neemt fors toe

Sinds minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) samen met de FOD Economie begin juni een waarschuwingscampagne startte en opriep om fraude met bitcoins en andere cryptomunten aan te geven, is het aantal meldingen vervijfvoudigd.

Juli was met 234 meldingen een uitzonderlijke maand, omdat er toen een virus rondging dat computers blokkeerde en een betaling in bitcoin werd geëist. Het totaal gemelde bedrag van 1,96 miljoen euro was toen bijna dubbel zo hoog als tijdens de vijf voorafgaande maanden samen.

Meestal beloven de oplichters grote winsten aan mensen die willen investeren in bitcoins. Maar de bankenwaakhond FSMA heeft ook weet van platforms waar ook andere financiële producten worden aangeboden en waarin de belegger kan investeren met bitcoins: spaarrekeningen met een hoog gewaarborgd rendement of aandelen.

De FSMA raadt daarom aan om extra voorzichtig te zijn met betalingen, sportweddenschappen of beleggingen waar je met cryptomunten moet betalen. De zwarte lijstvan de FOD Economie met onbetrouwbare websites, groepeert ondertussen 49 van die sites.

De podcasts van De Standaard