Foto: BELGA

Close bezorgd over terugtrekken militairen

Burgemeester van Brussel Philippe Close (PS) maakt zich zorgen over de plannen om de aanwezigheid van militairen op straat en in stations terug te schroeven.

‘Binnenkort verdwijnen de militairen uit onze straten, maar we hebben nog steeds geen nieuwe politieagenten’, tweet Close. ‘De stad Brussel heeft een tekort van 200 agenten en heeft hiervoor een budget van 6 miljoen euro voorzien. Tot op vandaag hebben we geen extra agenten ontvangen.’

De burgemeester van Brussel vreest straks over onvoldoende politiemensen te beschikken om de plaats van militairen in te nemen en spoort de federale regering aan om zo snel mogelijk extra agenten naar de hoofdstad te sturen.

‘Geen zorgen maken’

Maar volgens het kabinet van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) moet hij zich geen zorgen maken. ‘De bewakingsopdrachten die de militairen vervullen, komen bovenop het normale werk. Als we willen dat het blijft gebeuren na het terugtrekken van de militairen, zullen we leden van de federale politie sturen’, zegt de woordvoerder van Jambon.

Hij waarschuwt er ook voor om het tekort aan lokale politiemensen en de bewakingsopdrachten van militairen niet door elkaar te halen. Beide zijn aparte problemen waarvoor een oplossing wordt gezocht, luidt het. ‘We zijn een inhaalbeweging aan het maken om de tekorten aan lokale politiemensen in te vullen, maar er is tijd nodig om voldoende geschikte kandidaten te vinden. Mochten ze bij de Gamma politiemannen in de rekken hebben staan, we hadden ze al lang gekocht.’

De podcasts van De Standaard