Foto: AFP

Venezuela stopt met benzine weggeven

In Venezuela gaan de benzineprijzen vanaf maandag omhoog. De socialistische regering wil de prijzen verhogen tot het internationale niveau, terwijl de Venezolanen tot nu toe met omgerekend een euro een miljoen liter brandstof konden kopen.

‘Ik hoop dat er binnen twee jaar een einde komt aan de praktijk die over lange tijd scheefgegroeid is: we hebben benzine zo goed als weggegeven’, aldus president Nicolás Maduro. De regering gaat ervan uit dat ze alleen al door benzinesmokkel naar Colombia en de Caraïben elk jaar 18 miljard dollar (15,8 miljard euro) verliest.

Maduro liet vorige week wel al weten dat geregistreerde regeringsaanhangers, mensen die recht hebben op staatshulp en het openbaar vervoer zullen wel nog subsidies kunnen krijgen. ‘De personen die niet antwoorden op de oproep tot registratie, die niet willen genieten van de directe subsidie, zullen de brandstof aan de internationale prijs moeten betalen’, zei Maduro toen al in een tv-toespraak.

Omwille van de torenhoge inflatie schrapt Venezuela maandag ook vijf nullen van zijn nationale munt, de bolivar. De munt zal voortaan ook gekoppeld worden aan de cryptomunt petro.

Crisis

Venezuela verkeert in een ernstige economische en politieke crisis sinds het instorten van de olieprijzen vier jaar geleden. Honderdduizenden Venezolanen zijn op de vlucht geslagen wegens de tekorten aan levensmiddelen. Maar de buurlanden willen Venezolanen zonder paspoort niet zomaar meer binnenlaten.

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) voorspelt dat de inflatie in het Zuid-Amerikaanse land bij onveranderd beleid tegen het einde van 2018 zal oplopen tot 1 miljoen procent.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden