Beheerder brug Genua trekt half miljard uit voor heropbouw, ook regering vindt extra budget

De beheersmaatschappij van de snelwegbrug die dinsdag in Genua is ingestort, trekt 500 miljoen euro uit om de stad te helpen en de brug opnieuw op te bouwen. Autostrade per l’Italia voorziet een nieuwe brug binnen acht maanden, eens de vergunningen zijn uitgegeven, aldus CEO Giovanni Castellucci. Ook de Italiaanse regering trekt nog eens 28,5 miljoen euro extra uit voor noodhulp.

‘Door de som te maken, komen we aan een half miljard euro’, aldus Castellucci tijdens een persconferentie. ‘Dat zijn fondsen die vanaf maandag beschikbaar zullen zijn.’ In dat bedrag zit een fonds van ‘miljoenen euro’ voor de nabestaanden van de slachtoffers, maar ook een fonds van ‘tientallen miljoenen euro’ beheerd door de gemeente om de bewoners van de woningen onder de brug elders onder te brengen.

‘We hebben een project dat ons toelaat om, in acht maanden tussen afbraak en heropbouw, een nieuwe brug uit staal te hebben’, zei hij ook. Om de stad intussen te ontlasten, zal de maatschappij een alternatieve route voor vrachtwagens voorzien op een private weg van de staalfabriek Ilva bij de haven. De snelwegen in de omgeving zullen ook niet langer betalend zijn.

De CEO zei ook dat de beheerder de schuld voor de instorting niet op zich kan nemen, omdat de oorzaken moeten worden onderzocht. ‘We vinden niet dat de omstandigheden er zijn om de verantwoordelijkheid op zich te nemen voor een gebeurtenis die nog moet worden nagegaan’, zei de CEO. Hij en voorzitter Fabio Cerchiai beklemtoonden dat de brug veilig was bevonden door iedereen die het bouwwerk heeft onderzocht. ‘Iets is gebeurd en het is aan justitie om te zeggen wat’, zei Castellucci.

Castellucci verontschuldigde zich wel omdat hij niet genoeg medeleven met de slachtoffers had getoond.

Regering

De Italiaanse regering trekt bovendien nog eens 28,5 miljoen euro extra uit voor noodhulp. Het Italiaanse kabinet ging akkoord met de bijkomende financiering tijdens een vergadering in Genua, na de staatsbegrafenis van enkele slachtoffers op zaterdag. Woensdag had Rome al 5 miljoen euro noodhulp vrijgemaakt.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard