Ron Gallo: Blues, noise en Sinatra

Een portie garagerock op tijd en stond, dat gaat er altijd in. Alhoewel: het doet Ron Gallo uit Philadelphia wat oneer aan om hem zonder meer in de garage te stoppen.

Zo begon hij aan zijn optreden in de Lift met een cover van Frank en Nancy Sinatra’s ‘Somethin’ stupid’, en titels als ‘All the punks are domesticated’ verraden iemand die ook verhalen wil vertellen. In zijn witte salopette zag hij eruit als een gevelschilder die even kwam bijklussen. En na nog een gewaagde cover, dit keer van Des’rees ‘You gotta be’, haalde hij een printje boven om in een soort Nederlands zijn band voor te stellen – het woord ‘toetsenbord’ is blijkbaar niet vanzelfsprekend voor Engelstaligen. Simpatico!

In songs als ‘Kill the medicine man’, ‘Always elsewhere’ en ‘Young lady, you’re scaring me’ (nog zo’n titel als een verhaal) zat het evenwicht tussen blues en noise helemaal goed, en ‘Young lady…’ pronkte ook met een melodieuze, energieke baslijn. Denk aan: Jon Spencer Blues Explosion, en Gallo heeft ook een paar vocale tics geleend bij wijlen Lux Interior van The Cramps. 

Toetsenist zoekt rol

Maar halverwege was er ook een dip waarbij de noise het overnam: ook geram kan maar beter ergens naartoe rammen. Gallo heeft lang opgetreden met alleen bas en drums, en de nog niet lang toegevoegde toetsenist was amper hoorbaar boven dat powertrio: dat moeten ze misschien eens herbekijken. 

Maar goed, er was ook ruimte voor de yoga-chant ‘Ohm’, begeleid door elektrische gitaar. Ron Gallo heeft genoeg eigenzinnige ideeën om ons nieuwsgierig te houden.