Foto: BELGA

Ploegmaat Sagan verrast en wint spectaculaire heuveletappe in BinckBank Tour, Wellens strandt op plek twee

Gregor Mühlberger (BORA-Hansgrohe) heeft de zesde en voorlaatste etappe van de BinckBank Tour gewonnen. De Oostenrijker verraste zijn medevluchters, onder wie Tim Wellens, met een late uitval in de slotfase. Wellens finishte als tweede, Matej Mohoric (Bahrain-Merida) blijft leider.

De zesde etappe voerde het peloton door Limburg van Riemst naar het Nederlandse Sittard-Geleen, een traditionele aankomstplaats in de BinckBank Tour en haar voorgangers. Het heuvelachtige parcours - met maar liefst 20 hellingen - leek attractief voor vluchters, maar met een vrijwel vlakke laatste 40 kilometer zou het moelijk worden om met een groep voorop te blijven. Het vormen van een vroege vlucht duurde ook verrassend lang. Onze landgenoot Laurens De Vreese (Astana) mengde zich even in de debatten, maar kwam ook niet weg.

Backaert in de vroege vlucht

Na bijna een uur koersen was de vroege vlucht dan toch gevormd: Mathias Brändle (Trek-Segafredo), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Nick van der Lijke (Roompot) en onze landgenoot Frederik Backaert (Wanty-Groupe Gobert) trokken samen op avontuur op de hellende Limburgse weggetjes. Het viertal kreeg een maximale voorsprong van om en bij de zes minuten.In het peloton moest Baptiste Planckaert intussen de koers verlaten na een val, ook Oscar Gatto gaf op.

Ploegmaat Sagan verrast en wint spectaculaire heuveletappe in BinckBank Tour, Wellens strandt op plek twee
Foto: Photo News

Met nog iets meer dan 100 kilometer op de teller vond het peloton het welletjes geweest en werd het gashendel opengedraaid, onder leiding van de dominante ploeg van QuickStep Floors. De voorsprong van de leiders smolt als sneeuw voor de zon en met nog iets meer dan 50 kilometer voor de boeg kreeg het peloton de koplopers in het vizier. Het signaal voor Belgisch kampioen Yves Lampaert om eens aan de boom te schudden, zonder succes. Ook ploeggenoot Niki Terpstra - gevolgd door Tim Wellens (Lotto Soudal) - probeerde het.

Stoomtrein Bodnar

De vier leiders werden gegrepen en met nog 45 kilometer te gaan kwam er een nieuwe aanval van Timo Roosen (LottoNL-Jumbo) en hardrijder Maciej Bodnar (BORA-Hansgrohe), die wel met succes wegreden uit het peloton en bijna een minuut voorsprong bij elkaar fietsten. Gevaarlijk, want de Pool Bodnar stond op amper 45 seconden van leider Matej Mohoric (Bahrain-Merida) in het algemeen klassement. Het uitgedunde peloton kon geen tempo maken, terwijl Mohoric volledig geïsoleerd zat.

Ploegmaat Sagan verrast en wint spectaculaire heuveletappe in BinckBank Tour, Wellens strandt op plek twee
Foto: Photo News

Op de Schatsberg, 18 kilometer voor de finish, barstte de finale in alle hevigheid los toen Tim Wellens uit het peloton wegsprong. Lampaert en Jasper Stuyven (Trek-Segafredo), de ritwinnaar van eergisteren, volgden in zijn spoor. In de afdaling gingen vervolgens Stefan Küng (BMC), de nummer drie van het klassement, tegen de grond. Ook de winnaar van de Omloop Het Nieuwsblad, Michael Valgren Andersen (Astana), lag erbij terwijl Ronde van Vlaanderen-winnaar Niki Terpstra werd opgehouden.

Aanval Wellens

Met nog tien kilometer te gaan volgde een hergroepering voorin. Wellens en co. kwamen aansluiten bij Bodnar en Roosen en met Greg Van Avermaet en Michael Matthews kwamen nog twee interessante mannen aansluiten, waardoor er 7 leiders kwamen. Ook Mohoric probeerde weg te komen, maar hij kon de overstap niet maken. Een hergroepering dreigde en dus probeerde tweevoudig eindwinnaar Tim Wellens het dan maar alleen. De renner van Lotto Soudal verzamelde meteen enkele fietslengten.

Vanuit de achtergrond kwam ook Maximilian Schachmann (QuickStep Floors) sterk opzetten op de voorlaatste klim, de Windraak. De sterke Mohoric volgde in zijn spoor, maar het tweetal werd bij het opdraaien van de Watersley (de laatste klim va de dag) opgeraapt. De volgende aanval van QuickStep Floors kwam van Zdenek Stybar. De drievoudige wereldkampioen veldrijden kreeg Tim Wellens in het vizier en kwam na enkele kilomers hard duwen aansluiten, maar ook het peloton zat niet ver. Met Dylan van Baarle (Team Sky) en Gregor Mühlberger (BORA-Hansgrohe) kwamen in het slot nog twee mannen aansluiten bij Wellens en Stybar.

Ploegmaat Sagan verrast en wint spectaculaire heuveletappe in BinckBank Tour, Wellens strandt op plek twee
Foto: BELGA

Helemaal voorin viel het echter stil. Het signaal voor Gregor Mühlberger om het alleen te proberen, terwijl Schachmann in de achtergrond kwam aansluiten bij Wellens en co. Mühlberger hield zijn exploot vol tot op de streep en werd zo de onverwachte dagwinnaar. Wellens sprintte naar de tweede plek en pakte zo wel nog enkele bonificatieseconden. Stybar werd derde. In de achtergrond kwam ook Belgisch kampioen Yves Lampaert nog zwaar ten val. De West-Vlaming liep daarbij een pak kneuzingen en schaafwonden op, maar geen breuken. Ook Jasper Stuyven zou erbij gelegen hebben. De val kwam er blijkbaar na een manoeuvre van leider Matej Mohoric, die de binnenkant van een bocht zou afgesneden hebben.

Morgen is de laatste etappe van de Lacs de l’Eau d’Heure naar Geraardsbergen, waar de aankomstlijn opnieuw op de Muur van Geraardsbergen ligt.

 

 

Uitslag zesde etappe:

1. Gregor Mühlberger (BORA-Hansgrohe)

2. Tim Wellens (Lotto Soudal) +3”

3. Zdenek Stybar (QuickStep Floors) +3”

4. Dylan van Baarle (Team Sky) +3”

5. Maximilian Schachmann (QuickStep Floors) +5”

6. Greg Van Avermaet (BMC) +8”

7. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) +8”

8. Oliver Naesen (AG2R La Mondiale) +11”

9. Jay McCarthy (BORA-Hansgrohe) +11”

10. Mads Würtz Schmidt (Katusha-Alpecin) +11”

Algemeen klassement na zesde etappe:

1. Matej Mohoric (Bahrain-Merida)

2. Michael Matthews (Team Sunweb) +30”

3. Taco van der Hoorn (Roompot) +32”

4. Soren Kragh Andersen (Team Sunweb) +34”

5. Maximilian Schachmann (QuickStep Floors) +35”

6. Maciej Bodnar (BORA-Hansgrohe) +36”

7. Victor Campenaerts (Lotto Soudal) +36”

8. Tim Wellens (Lotto Soudal) +37”

9. Dylan van Baarle (Team Sky) +44”

10. Gregor Mühlberger (BORA-Hansgrohe) +47”