Zwitserse nationaliteit geweigerd aan echtpaar dat weigerde hand te schudden

Een naturalisatiecomité in Lausanne heeft geweigerd een islamitisch echtpaar te naturaliseren dat de Zwitserse nationaliteit had aangevraagd. Het paar had geweigerd de hand te schudden en op vragen te antwoorden van personen van het andere geslacht.

‘Wanneer men de nationaliteit van een land wil, moet men zich toch inschrijven in de naleving van de juridische orde ervan en in de gelijkheid tussen man en vrouw’, zegt Grégoire Junod, de burgemeester van Lausanne.

Het paar, waarvan de nationaliteit niet werd bekendgemaakt, werd in de lente verhoord, maar de beslissing is pas vrijdag bekendgemaakt. Volgens de leden van het naturalisatiecomité weigerden de man en zijn echtgenote de hand te geven aan mensen van het andere geslacht en waren ze ook terughoudend in het beantwoorden van vragen van iemand van het andere geslacht.

Viceburgemeester Pierre-Antoine Hildbrand, die aanwezig was bij het verhoor van het paar, zei dat hij ‘uiterst tevreden’ is over de beslissing. ‘Ik neem er de volle verantwoordelijkheid voor dat ik heb voorgesteld de naturalisatie te weigeren. De grondwet en de gelijkheid tussen man en vrouw primeren’, voegde hij eraan toe.

Het echtpaar heeft veertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de beslissing.

Bron: BELGA
Niet te missen