Foto: AFP

Al 44 doden door nieuwe ebola-epidemie in Oost-Congo

De nieuwe, begin deze maand uitgebroken ebola-epidemie in Congo heeft al 44 mensenlevens geëist. In totaal zijn er al 78 gevallen van het virus vastgesteld, waarvan 51 bevestigd. Dat melden de plaatselijke autoriteiten en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Nog volgens de WHO bestaat de kans dat zeker 1.500 mensen blootgesteld werden aan het virus. Bijkomende moeilijkheid is de onveiligheid, die het hulpverleners bijzonder moeilijk maakt bepaalde regio’s te bereiken.

Naast de 51 bevestigde gevallen zijn er ook 27 mensen ‘waarschijnlijk’ met ebola besmet. Met die laatste categorie worden overlijdens bedoeld die een epidemiologisch verband hadden met een bevestigd geval, maar die niet getest werden. Er zijn ook nog 24 gevallen die ‘verdacht’ genoemd worden, maar nog niet getest zijn.

Alle nieuwe patiënten zijn ziek geworden door contacten met mensen die al gekend en opgevolgd werden. Bovendien verwacht de WHO dat er nog meer gevallen zullen opduiken. Zo is de organisatie niet zeker dat alle ketens die voor de verspreiding van het virus zorgen, al geïdentificeerd werden.

Worstcasescenario

‘We hebben nog altijd geen volledig beeld van de epidemie’, aldus een woordvoerder van de WHO in Genève. ‘Worstcasescenario is dat we door de onveiligheid blinde vlekken hebben waar de epidemie voet aan de grond zou kunnen krijgen.’

Het merendeel van de 44 eboladoden viel in de oostelijke provincie Noord-Kivu. In Ituri, de provincie ten noorden van Noord-Kivu, vielen al drie doden.

De epidemie werd op 1 augustus uitgeroepen, amper een week nadat het einde van een andere epidemie elders in Congo was afgekondigd. Tussen de twee epidemieën zou er geen verband zijn.

Bron: BELGA