Foto: REUTERS

Vaticaan reageert op groot schandaal VS: ‘Paus staat aan kant van slachtoffers’

Het Vaticaan voelt ‘schaamte en verdriet’ nadat een grand jury in de Amerikaanse staat Pennsylvania 301 priesters uit verschillende bisdommen heeft geïdentificeerd van wie het plausibel is dat ze kinderen misbruikt hebben.

‘Het misbruik dat in het rapport beschreven wordt is crimineel en moreel verwerpelijk’, reageert woordvoerder van het Vaticaan Greg Burke. ‘Slachtoffers moeten weten dat de paus aan hun kant staat. De Kerk moet harde lessen trekken uit haar verleden, en zowel zij die misbruik plegen als zij die dat misbruik toelaten, moeten verantwoording afleggen.’

In Pennsylvania, in het oosten van de Verenigde Staten, heeft een onderzoeksjury deze week haar eindrapport over seksueel misbruik door de katholieke kerk gepubliceerd. Het eindrapport (meer dan 1.300 pagina’s met bijlagen) is vernietigend.

Er werden minstens 1.000 gevallen van misbruik geïdentificeerd. Zo dwong een priester een 9-jarig jongetje tot orale seks en spoelde zijn mond daarna met wijwater. Kinderen werden gedrogeerd, gemanipuleerd en verkracht – soms vlak na psychologische of medische behandelingen.

Procureur-generaal van Pennsylvania Josh Shapiro laakte dinsdag nog een ‘systematische doofpotoperatie’ door de kerkhiërarchie, ‘in bepaalde gevallen zelfs tot in het Vaticaan’. Volgens Shapiro zijn de onthullingen door de grand jury het meest omvangrijke rapport van kindermisbruik in de kerk ooit in de VS.

Leuven

In dat rapport staat ook de naam van Albert M. Liberatore, een priester die in de jaren 90 aan het Amerikaans College in Leuven had gestudeerd en die er nadien nog af en toe op bezoek kwam. In dat Amerikaans College werden Amerikaanse seminaristen tot priester opgeleid, tot de school in 2011 sloot.

In december 2002 ontving de bisschop van Scranton, een stad in Pennsylvania, een brief van het Amerikaans College in Leuven met een waarschuwing over Liberatore. Terwijl de priester in Leuven op bezoek was, zou hij er betrapt zijn geweest terwijl hij, overduidelijk dronken, een Amerikaanse seminarist, ‘in zijn tienerjaren of vroege jaren twintig’, meenam naar zijn kamer.

Bron: BELGA
Niet te missen