Foto: AP

Parket over ingestorte brug: ‘Vrees dat er nog tien tot twintig vermisten zijn’

Het dodental na de ramp in Genua dreigt nog op te lopen. Het parket meldt dat er waarschijnlijk nog steeds mensen onder het puin vermist zijn.

De brandweer twitterde donderdag dat doorheen de nacht snuffelhonden aan het werk zijn geweest. Daaruit blijkt dat de reddingsoperaties nog steeds aan de gang zijn.

Volgens leidend procureur Francesco Cozzi, geciteerd door het persbureau Ansa, ‘kunnen er nog tien tot twintig vermisten zijn’.

Woensdag sprak de procureur van 42 dodelijke slachtoffers, de plaatselijke autoriteiten hielden het bij 39 bevestigde sterfgevallen.

Noodtoestand

In Genua stortte dinsdag de Morandi-brug in, een viaduct met vier rijvakken die over de rivier Polcevera loopt. Op het moment van de instorting reden volgens Angelo Borrelli, hoofd van de Civiele Bescherming, 30 tot 35 wagens en drie zware voertuigen op de brug. Er vielen al meer dan veertig doden, een tiental mensen werd levend van onder het puin gehaald.

De Italiaanse regering heeft de ‘noodtoestand’ voor twaalf maanden uitgeroepen in Genua. Daardoor kan er vijf miljoen euro uit het nationale noodfonds worden vrijgemaakt voor snelle noodhulp.

 

Renovering

Ten gevolge van het ongeval heeft de Bulgaarse premier Boïko Borissov een simultane renovering van alle bruggen in zijn land gevraagd. Niet minder dan 21 bruggen, het merendeel 35 tot 40 jaar geleden gebouwd, zijn volgens de regering in slechte staat. De financiering van de renovatie moet ofwel met toekomstige tolgelden ofwel met budgettaire middelen gebeuren.

In Vlaanderen staan er sinds februari dertig bruggen op de ‘probleemlijst’ van het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Vlaamse Waterweg. Dit zijn bruggen die onder verhoogde waakzaamheid staan en waarvan de toestand van nabij wordt opgevolgd.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard