Foto: AFP

‘Trumps aanvallen op media en minderheden zetten aan tot geweld’

De retoriek van de Amerikaanse president Donald Trump over minderheden en de media kan uitmonden in geweld of censuur, zegt de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties.

Op het einde van zijn vierjarige termijn als VN-mensenrechtencommissaris haalt de Jordaanse prins en diplomaat Zeid Ra’ad Al Hussein in een exclusief interview met The Guardian uit naar de Amerikaanse president Donald Trump.

Al Hussein zegt tegen het Britse dagblad dat het gebrek aan bezorgdheid van de regering-Trump over mensenrechten een duidelijke breuk markeert met vorige Amerikaanse regeringen. Trumps uitspraken over minderheden en de pers zou hem zelfs doen denken aan de retoriek die volgens hem gemeengoed was in aanloop naar de twee wereldoorlogen.

‘De campagne die Trump voert tegen de media kan een reeks gebeurtenissen in gang zetten die makkelijk kan uitmonden in een aanval op journalisten, die nochtans enkel maar hun werk doen. Ze kan ook leiden tot zelfcensuur’, zegt Al Hussein. ‘De uitspraken van Trump komen daardoor erg dicht bij aanzetten tot geweld.’

Politiek gewin

De diplomaat stelt vast dat het gedrag van Trump bovendien navolging krijgt in andere landen. Hij noemt onder meer Cambodja, waar premier Hun Sen eind vorig jaar een kritisch dagblad liet sluiten. ‘De VS zetten een lijn uit die vervolgens wordt gekopieerd door andere landen, waar leiders aan de macht zijn die de ambitie hebben autoritair te handelen’, vervolgt Al Hussein.

De diplomaat hekelt verder ook het, volgens hem, denigrerende woordgebruik van Trump over minderheden. ‘Wanneer groepen worden geviseerd die traditioneel al veel te lijden hebben onder onverdraagzaamheid en vooroordelen, dan gaan we terug naar een periode in de vorige eeuw, toen in aanloop naar de twee wereldoorlogen om louter politiek gewin gevoelens werden opgestookt over kwetsbare groepen.’

Bron: The Guardian