Foto: EPA-EFE

Minstens negentig Afghaanse veiligheidskrachten gedood door taliban

Bij zware gevechten met de taliban in Afghanistan zijn op drie dagen tijd minstens negentig leden van de veiligheidsdiensten om het leven gekomen.

Het plaatselijke hoofdkwartier van de politie van de stad Ghazni is zondag in brand gevlogen bij gevechten om de controle van het gebouw. Daarbij kwamen in drie dagen tijd liefst tachtig leden van de veiligheidsdiensten om het leven.

‘De situatie is erg nijpend’, aldus provincieraadslid Nasir Ahmad Faqiri, die eraan toevoegt dat de politie en leden van de troepen van de spionagediensten geen hulp krijgen van het leger. De militairen die zich aan de buitengrenzen van de stad bevinden, hebben nog geen aanstalten gemaakt om dichter bij te komen, zei hij.

De taliban zijn al weken aanvallen aan het uitvoeren op verschillende districten in de Ghazni-provincie. Vrijdag bestormden militanten de stad Ghazni vanuit verschillende richtingen. De stad ligt langs de snelweg die de twee grootste steden in Afghanistan, Kaboel en Kandahar, met elkaar verbindt. Mochten de rebellen de stad in handen krijgen, zou dat een enorme nederlaag betekenen voor de Afghaanse regering. Zaterdagavond zouden al twee districtcentra in de provincie in de handen van de taliban zijn gevallen.

De regeringstroepen hadden zaterdag nog veel vooruitgang geboekt in hun strijd tegen de militanten, en het ministerie van Binnenlandse Zaken had verklaard dat de rebellen tegen het einde van de dag verdreven zouden zijn. Zondag kwam het echter weer tot zware gevechten, waarbij de militanten een groot aantal overheidsinstellingen en veiligheidsposten in brand hadden gestoken. Door de gevechten zijn alle telecommunicatiekanalen afgesloten, en de lokale televisiezenders hebben hun uitzendingen stopgezet.

Bestorming legerbasis

In het noorden van Afghanistan zijn zondag dan weer elf militairen gedood bij de bestorming van een legerbasis door talibanstrijders.

Het incident vond plaats in de Faryab-provincie. Zeker twintig militairen raakten gewond bij de aanval.

De basis werd al maanden door de taliban omsingeld, zo zeggen lokale functionarissen. Intussen heeft het leger de controle over de basis herwonnen.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard