Foto: BELGAIMAGE

Belgische piloten: 'Ryanair moet nu veranderen'

De politieke wereld moet grote bedrijven zoals Ryanair erop wijzen dat ze zich aan de Belgische regels moeten houden. Dat vraagt de Belgian Cockpit Association (BeCA) , de beroepsvereniging van Belgische piloten.

‘De politieke wereld moet zijn verantwoordelijkheid nemen in het dossier van Ryanair’, klinkt het bij BecA, aan de vooravond van de staking van de Belgische piloten bij Ryanair.

Bij Ryanair wordt al maanden overlegd over beter arbeidsvoorwaarden voor de piloten en het cabinepersoneel bij de Ierse luchtvaartmaatschappij. Maar dat overleg heeft na al die maanden helemaal niets opgeleverd, stelt BeCA-voorzitter Alain Vanalderweireldt vast. ‘Er is geen enkele intentie bij Ryanair om iets te veranderen.’

Daarom hebben de Belgische piloten beslist vrijdag te staken. Van harte doen ze dat niet. ‘De staking is ook voor ons een mislukking. We hebben allemaal het beste voor met het bedrijf’', aldus Rudy Pont van BeCA.

De piloten vragen concreet dat Ryanair, net als de andere maatschappijen, het Belgisch arbeidsrecht respecteert. ‘Alles is opgelost als Ryanair één lijntje in het contract van de piloten zet: dat vanaf die datum het Belgisch arbeidsrecht geldt’, zegt Pont. De overheid kan daarbij niet aan de zijlijn blijven staan, vinden de piloten.

Nieuwe acties na vrijdag zijn nog niet gepland. Dat hangt af van de reactie van Ryanair. Maar de eis van de piloten zal zomaar niet verdwijnen na vrijdag, aldus nog Vanalderweireldt.

Staking

In België worden op 10 augustus 104 vluchten geschrapt, zowel vanop de luchthaven van Zaventem als vanuit Charleroi. Getroffen reizigers werden gecontacteerd en zullen hun vlucht terugbetaald krijgen of kunnen omboeken naar een ander tijdstip. Hoeveel vluchten van en naar ons land wél nog doorgaan, is niet meegedeeld.

Ook in andere landen worden vluchten geschrapt. Zo gaat het in Zweden om 22 vluchten, in Ierland om 20. In totaal waren er voor volgende vrijdag 2.400 vluchten gepland.

Getroffen door de staking? Klik hier om te lezen wat u kan doen.

Bron: BELGA