Foto: BELGAONTHESPOT

Burgemeester Langemark reageert op afpersen schepen na 'seksfeestje'

Een anoniem persoon dreigt ermee 800 beelden van een erotisch feestje in de zomerbar La Brasa in Langemark-Poelkapelle openbaar te maken. Daar was onder andere een lokale schepen, Frank Gheeraert (Open VLD), aanwezig. Gheeraert heeft klacht ingediend, volgens de burgemeester moet de schepen zelf beslissen of hij kan aanblijven.

Volgens burgemeester Alain Wyffels (CD&V) is het aan Gheeraert zelf en zijn partij Open VLD om te beslissen wat nu moet gebeuren. 'We hebben al samengezeten met de schepen. Het is niet leuk natuurlijk om zo in het nieuws te komen. Maar wij distantiëren ons van het gebeuren en het is niet aan mij of aan mijn partij om een standpunt in te nemen. Dat zal Open VLD wel doen. Schepen Gheeraert zal zich moeten beraden over zijn toekomst en zien of wat nu gebeurd is, zijn moreel gezag niet te fel zal aantasten', zegt burgemeester Wyffels aan Het Nieuwsblad.

Chantage

Gheeraert wordt gechanteerd met foto's die genomen zijn tijdens een feest in de zomerbar van het restaurant La Brasa. Een anonieme persoon dreigt er in een brief mee 800 beelden te lekken waarop naakte mensen te zien in expliciete poses. De briefschrijver zegt over 800 beelden te beschikken, waarvan er al 180 circuleren op WhatsApp. 

'Dit is een grote inbreuk op mijn privacy', reageert Gheeraert zwaar misnoegd. 'Ik betwist niet dat ik in die zomerbar aanwezig was. Maar er heeft dus iemand de moeite gedaan om zich door het maïs te dringen en foto’s te komen trekken. Dat is een totale inbreuk van onze privacy en voyeurisme.'

Gheeraert diende onmiddellijk klacht in bij de politie. ‘Het was een privéfeestje voor iemands verjaardag, eerder deze week. Dit is pure schending van de privacy. Ik laat het hier niet bij. Toen ik vannacht dit bericht kreeg, contacteerde ik meteen de politie. Het parket van Ieper neemt de zaak heel serieus.’

Eisen

De man of vrouw zegt in het bericht dat hij/zij werd gestoord door te luide muziek en zo bij de bar terecht kwam. Volgens de eigenaar van de zaak, Rik Ostijn, ligt de zomerbar afgelegen en moet de fotograaf minstens 200 meter door een maisveld lopen om de foto’s te kunnen maken.

De persoon bezorgde al meer dan 150 foto’s aan de eigenaar en sponsors van de zomerbar en eist dat tegen donderdagavond alle toekomstige evenementen van de zomerbar worden afgelast.

De schrijver lijkt in de eerste plaats de zomerbar te viseren. ‘Wat we nu vooral willen, is dat jullie jullie verantwoordelijkheid nemen en alle events van de zomerbar afgelasten, indien dit niet gebeurt krijgt Langemark alvast de warmste zomerbar van België’, is een van de eisen van de anonieme briefschrijver.

De afperser geeft La Brasa tot vanavond 18 uur de tijd om alle evenementen te annuleren. Indien niet, dan worden de foto’s verspreid ‘naar alle klanten van La Brasa en alle klanten van de aanwezige zelfstandigen in La Brasa’.

Onderzoek

De lokale politie onderzoekt de zaak. Wie er achter de beelden zit, is voorlopig onduidelijk. De schepen zelf sluit niet uit dat de komende verkiezingen ermee te maken hebben, maar het kan ook om een boze buurtbewoner gaan.

Dat volwassenen naakt op een privéfeestje lopen, is niet strafbaar. Zeker niet wanneer er geen kinderen in de buurt zijn. De kans is groot dat de man of vrouw die de beelden heeft gelekt, wel zal worden vervolgd.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard