Foto: Fred Debrock

Vervallen dienstencheques kosten Vlaamse gezinnen 2,4 miljoen euro

De Vlamingen hebben dit jaar al zo’n 265.000 dienstencheques laten vervallen. Op die manier ging nagenoeg 2,4 miljoen euro verloren.

Dat schrijft Het Laatste Nieuws donderdag. De cheques, goed voor één uur huishoudhulp, zijn acht maanden geldig. Als de uiterste gebruiksdatum in zicht komt, kan je ze nochtans omruilen bij Sodexo. Zo recupereer je nog 8,5 euro van de kostprijs van 9 euro. De eerste helft van dit jaar gebeurde dat bijna 251.000 keer. Zodra de dienstencheques vervallen zijn, vloeit het geld naar de Vlaamse overheid.

Volgens de krant herbekijkt Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) verschillende mogelijkheden om van de vervaltermijn af te raken. Open VLD-parlementslid Emmily Talpe, die de cijfers opvroeg bij Muyters, is alvast een onbeperkte geldigheidsduur niet genegen. ‘Een termijn is nodig om budgettaire verrassingen en problemen bij indexaties te vermijden’, zegt ze. Ze pleit wel voor een verlenging van acht naar twaalf maanden.

De woordvoerster van Muyters bevestigt dat de minister aan het departement Werk gevraagd heeft om te bekijken wat mogelijk is. Maar aan welke opties gedacht wordt en wanneer het voorbereidende werk van de administratie klaar zou moeten zijn, kan ze niet zeggen. ‘Daarvoor is het nog te vroeg dag. Dit werk zit nog in zijn beginstadium.’

Bron: BELGA
In het nieuws