Komen toeristen ooit nog terug naar Indonesisch paradijseiland?

Een paradijselijk eiland dat in puin ligt, kan weinig toeristen bekoren. Maar zullen ze terugkeren zodra alles heropgebouwd is? Die vraag stelt de Amerikaanse krant The New York Times.

Lombok wordt al weken getroffen door aardbevingen. De recentste zware schok deed zich donderdag voor, met een kracht van 6,2 op de schaal van Richter. De voorlopig zwaarste beving werd afgelopen zondag opgemeten, en sindsdien werden al 355 naschokken waargenomen.

Het paradijselijke eiland was nog maar net bekend aan het raken bij het bredere reispubliek, maar toeristen lijken het nu massaal de rug toe te keren. ‘Reizigers slaan in paniek’, zegt John Konstantinidis van Authentic Lombok aan The New York Times. Sinds de eerste aardbeving, op 29 juli, merkt hij 50 procent minder boekingen op. En wie wel geboekt heeft, aarzelt niet om te annuleren.

Supratman Samsi, uitbater van excursiebedrijf Adventure Lombok, heeft het over 20 procent minder boekingen. ‘De mensen zijn bang. Dat is het eerste dat ze zeggen in hun e-mails’, zegt hij aan de krant. Toch maakt hij zich sterk dat de gevolgen van de aardbeving niet eeuwig voelbaar zullen zijn.

Volgens The New York Times hebben maar liefst drie grote hotelketens verschillende hotels moeten sluiten door schade. Ook Singapore Airlines, een van de twee luchtvaartmaatschappijen met vluchten naar Lombok, schrapte verschillende vluchten.

 

Maar reisanalisten maken zich sterk dat de aardbevingen niet de doodsteek betekenen voor de toeristische sector op het eiland. Dr. Robert Quigley maakt de vergelijking met terrorisme: ‘Een verhoogde terreurdreiging heeft geen negatieve impact op reizen. We merken zelfs het tegendeel. Waarom zouden deze aardbeving dat dan wel hebben?’

Erik Barreto van gastvrijheidsbedrijf Rascal Republic merkt op dat de situatie lang niet zo dramatisch is als virale beelden doen uitschijnen. ‘Winkels blijven draaien, restaurants zitten vol, reservaties blijven komen.’ Waarmee hij niet wil zeggen dat sommige regio’s het niet zwaar te verduren (zullen) krijgen. ‘Men zal een paar jaar nodig hebben om volledig te herstellen.’

Op de website van The New York Times kunt u meer getuigenissen van mensen uit de toeristische sector van Lombok lezen. ‘Over twee à drie maand is iedereen dit vergeten’, maakt iemand zich sterk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen