Foto: AFP

Verenigde Staten kondigen sancties aan tegen Rusland na aanvallen met zenuwgas

De Verenigde Staten vaardigen nieuwe sancties uit tegen Rusland, omdat ze dat land verantwoordelijk houden voor de gifaanval op voormalig dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter in het Verenigd Koninkrijk.

De sancties komen er omdat Rusland volgens de VS een chemisch wapen gebruikte, en dat is in strijd met internationale wetgeving. De sancties zullen vanaf 22 augustus ingaan, maar het is nog niet duidelijk wat die precies zullen inhouden. Moskou heeft elke betrokkenheid met de aanval steeds ontkend.

Vergiftiging

Sergei Skirpal en zijn dochter werden op 4 maart bewusteloos aangetroffen op een bank in Salisbury. Uit onderzoek bleek dat ze vergiftigd waren met een kleine hoeveelheid van het dodelijke zenuwgif novitsjok. Sergei en Joelia overleefden de aanval, maar de Britse autoriteiten stelden Rusland verantwoordelijk voor de aanval. 

De Skripal-affaire veroorzaakte een ernstige diplomatieke crisis tussen het westen en Rusland: verschillende Russische diplomaten in de VS en Europa werden uitgewezen, waarop Rusland hetzelfde deed met westers diplomatiek personeel.

Een Britse vrouw en haar vriend kwamen in juli in aanraking met restanten van het zenuwgas in Amesbury, 10 kilometer ten noorden van Salisbury. De vrouw stierf aan de gevolgen van de vergiftiging, de man herstelde na drie weken in het ziekenhuis.

Bron: Bloomberg
In het nieuws