Foto: Photo News

Peeters eist transparantie rond extra verzekeringspremie voor chronisch zieken

Vicepremier en minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) eist dat verzekeraars meer transparantie aan de dag leggen wanneer ze een bijpremie vragen voor een schuldsaldoverzekering. In september wil hij met de verzekeringsmaatschappijen rond de tafel zitten.

Peeters reageert daarmee op het verhaal van een jonge vrouw, die dinsdagavond in Terzake (Canvas) klaagde over een meerkost van 50 procent die ze voor haar schuldsaldoverzekering moet betalen omdat ze lijdt aan diabetes type 1, een erfelijke aandoening.

Voor patiënten met een chronische aandoening bestaat er reeds een wettelijk kader, reageerde Peeters woensdag in De ochtend. Zo kunnen patiënten bij wie er een hogere premie van 75 procent wordt aangerekend, een onderzoek aanvragen en mogelijk zelfs een financiële tussenkomst.

Transparantie

Maar Peeters wil verder gaan. Verzekeraars moeten transparantie bieden wanneer ze een bijpremie vragen voor de schuldsaldoverzekering. Dat bevestigde hij ook op Twitter. Volgens Peeters zou het 'in principe nu al moeten, maar ik begrijp dat dat nog niet in alle gevallen gebeurt', zei hij in De ochtend

Peeters wil tevens dat de verzekeraars bij de berekening van de schuldsaldoverzekering rekening houden met de nieuwste inzichten van de geneeskunde. ‘Die zijn er ongetwijfeld voor chronische aandoeningen.’

In september wil Peeters met de verzekeraars rond de tafel zitten. Sectororganisatie Assuralia is daartoe bereid.

Bron: BELGA