Foto: mye

Aannemers lopen ernstige vertraging op door droogte

De aanhoudende droogte bemoeilijkt de opstart van bouwactiviteiten na het bouwverlof. Leden van de Vlaamse Confederatie Bouw spreken over een aanzienlijk productiviteitsverlies door de weersomstandigheden en het tekort aan water.

Van de bouwbedrijven die de rondvraag van de organisatie hebben beantwoord, heeft slechts 9 procent niet te lijden onder de hete zomer. Bijna 70 procent geeft een productiviteitsverlies aan van minstens 10 procent en dat kan oplopen tot boven de 30 procent. Werven worden noodgedwongen stilgelegd, onder meer omwille van fysieke klachten van het personeel.

Een groot knelpunt zijn het storten van beton en de verwerking van cementgebonden materialen omdat die te snel drogen. Funderingswerken worden aanzienlijk bemoeilijkt aangezien het beton kan scheuren. Dit speelt ook onder meer roofing- en PUR-isolatiewerken parten.

Aannemers geven aan dat bij aanhoudende hitte dakwerken en afwerkingen allerhande, zoals schilder- en terraswerken, gevelreiniging, plaatsen van aluminiumramen en -deuren, bijkomende vertraging kunnen oplopen. Die laten immers moeilijk toe om in de schaduw te werken, waardoor het werkritme lager ligt.

De meest voorkomende maatregel om aan de hitte te ontsnappen is vroeger beginnen, al vanaf 6 uur, en voor de grootste namiddagwarmte te stoppen. Zeventig procent van de bouwbedrijven geeft aan deze maatregel toe te passen. Tegelijk heeft een derde van de bedrijven extra pauzes ingelast.

Bovendien heeft meer dan een derde van de bouwbedrijven de werkzaamheden aangepast door maximaal in schaduwrijke zones te laten werken en het fysiek meest belastende werk te vermijden. Bouwbedrijven voorzien ook extra water (72 procent) en zonnecrème en zonnebrillen (27 procent) voor hun arbeiders.

 
Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen