Brandweer krijgt bosbranden in Algarve niet onder controle

De Portugese brandweer heeft af te rekenen met tientallen bosbranden in het zuiden van het land. Zo'n 700 mensen zijn ingezet, maar het vuur geraakt moeilijk onder controle.

De brand ontstond vrijdagnamiddag in de buurt van Monchique, in de Algarve, op zowat dertig kilometer van enkele populaire stranden. Veertig mensen werden uit voorzorg geëvacueerd, maar het gebied waar de brand woedt, is dunbevolkt. Negen brandweerlieden raakten lichtgewond tijdens de bluswerken.

De brandweer is overal in het land extra waakzaam voor bosbranden nu het Iberische schiereiland wordt overspoeld door een extreme hittegolf. Reden voor de hittegolf, die vermoedelijk tot minstens zondag zal aanhouden, is de hete wind uit Afrika.

Warmterecord?

Het Iberische schiereiland zweet zich te pletter. Bijzonder heet werd het vrijdag in het Portugese stadje Coruche, waar het kwik naar 44,9 graden Celsius klom. Mogelijk bereikt het kwik er dit weekend recordtemperaturen. Het vorige Europese record dateert van 1977, toen in de Griekse hoofdstad Athene 48 graden Celsius werd bereikt. Het record in Spanje is 47,3 graden en in Portugal 47,4.

Door de hoge temperaturen vielen er deze week in Spanje drie doden. Dat heeft het Spaanse ministerie van Gezondheid zaterdag bevestigd. Een 41-jarige bezweek woensdag door de hitte toen hij aan het werken was bij wegenwerken in Murcia. Buurtbewoners vonden donderdag een 78-jarige man bewusteloos in zijn tuin. Hij werd naar het ziekenhuis overgebracht, maar overleed er even later. En in Barcelona kwam vrijdag een man van middelbare leeftijd om het leven door een zonnesteek.

De podcasts van De Standaard