Foto: Wolfgang Kumm/dpa

Berlijn opent ‘s werelds langste ‘Biergarten’

De stad Berlijn lanceerde vrijdag onder de aanhoudende zomerse temperaturen van boven de 30 graden Celsius een weekend van bier drinken op het International Beer Festival, dat over een lengte van 2,2 kilometer op een brede boulevard wordt gehouden.

‘De langste biertuin ter wereld’, zoals de organisatoren het evenement noemen, strekt zich uit langs de Karl Marx Allee tussen Strausberger Platz en Frankfurter Tor en loopt tot zondag.

In totaal worden 2.400 biersoorten van 350 brouwerijen van over de hele wereld aangeboden, inclusief uit focusland Nieuw-Zeeland, vandaar het devies ‘Bieren van de andere kant van de wereld’. Naast het genot van een fris biertje is er livemuziek voorzien op negentien podia langs het traject. Op het gratis festival worden meer dan 800.000 bezoekers verwacht.

Opgelet met de hitte

De hulpdiensten manen door de hoge temperaturen aan tot voorzichtigheid. ‘Alcohol komt door de hitte veel sneller in de bloedbaan’, zei Peter Sefrin, een spoedarts van het Duitse Rode Kruis. Hoe meer alcohol een pint bevat, hoe duidelijker het effect, in de hitte bereikt alcohol ook veel sneller de hersenen, wat leidt tot concentratieverlies en euforische toestanden.

‘Een typisch gevolg is verminderd zelfbewustzijn. En dat leidt vaak tot zelfoverschatting en arrogant gedrag: mensen doen dan dingen die ze anders nooit zouden doen’, zei Sefrin.

'We willen de mensen het plezier van een frisse pint niet afnemen’, zei Hannes Dietrich van de ziekteverzekeringsmaatschappij Kaufmaennische Krankenkasse, maar te veel alcohol drinken in deze hitte kan leiden tot duizeligheid en zelfs tot bewustzijnsverlies.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard