Foto: BELGAIMAGE

Italiaanse regering schrapt gratis toegang tot musea op zondag

De Italiaanse regering maakt komaf met de vrije inkom in openbare musea op elke eerste zondag van de maand. Voortaan mogen musea zelf beslissen over het al dan niet aanbieden van dagen met gratis toegang.

Het besluit werd op lof onthaald door onder meer de directie van het Uffizi in Firenze. Veel touroperatoren maakten namelijk misbruik van het systeem door buitenlandse toeristen op de gratis dag naar het museum te sturen en ze daar desondanks een rekening voor te presenteren, verklaarde museumdirecteur Eike Schmidt woensdag aan de krant La Nazione.

Het systeem werd ingevoerd om meer mensen naar de musea te krijgen. Geleidelijk aan speelde het echter steeds meer malafide touroperatoren in de kaart.

‘In november bezoeken zo weinig mensen Pompeii dat je die maand elke zondag gratis toegang zou kunnen verlenen’, rechtvaardigt minister van Cultuur Alberto Bonisoli zijn besluit. ‘Maar onder de huidige regeling moeten ook op de eerste zondag van augustus bezoekers gratis binnengelaten worden. Dan lopen daar duizenden buitenlandse toeristen rond.’

Italië beschikt over enkele van de meest bezochte bezienswaardigheden en musea ter wereld. Tot dusver konden toeristen bijvoorbeeld dus ook het Colosseum in Rome twaalf keer per jaar gratis bezoeken.

Het gratis-idee was een verwezenlijking van de vorige regering, dat zowel door de Italianen als de toeristen aanvankelijk gunstig werd onthaald. ‘De maatregel was een culturele en sociale factor die sinds de zomer van 2014 ongeveer 10 miljoen mensen heeft bereikt’, reageert ex-cultuurminister Dario Franceschini. Hij noemt de afschaffing van zijn maatregel spijtig.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard