Journalisten niet opgezet met veiligheidsbijdrage die ze moeten betalen voor Europese toppen

Journalisten die Europese topbijeenkomsten aan het Schumanplein willen verslaan zouden voortaan 100 euro per jaar moeten betalen. Die bijdrage voor de veiligheidsscreening voor wie toegang wil tot gevoelige gebouwen of instellingen schoot echter nogal wat Europa-journalisten in het verkeerde keelgat: ‘Ze hebben hier nog altijd niet begrepen dat dit de hoofdstad van Europa is.’ De FOD Buitenlandse Zaken belooft dat de maatregel geëvalueerd wordt en desnoods bijgesteld wordt.

Sinds 1 juni is een Koninklijk Besluit van kracht dat bepaalt dat wie een veiligheidsscreening moet ondergaan om bepaalde gevoelige gebouwen of instellingen te betreden, daarvoor een financiële bijdrage moet leveren, legt Matthieu Branders, woordvoerder bij Buitenlandse Zaken, uit. Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen met risicoberoepen, zoals wie in een kerncentrale werkt, maar ook om journalisten die bij een Europese top gevoelige gebouwen in willen.

De nieuwe regel maakt deel uit van een pakket van maatregelen in de strijd tegen het terrorisme. ‘We krijgen zoveel aanvragen, en er is zoveel veranderd aan de infrastructuur, dat het nodig was een bijdrage te vragen’, zegt Branders. De mogelijkheid bestaat eigenlijk al sinds de wet op veiligheidsattesten in 1998 van kracht werd, maar wordt nu pas gebruikt.

De maatregel is vooral de Europa-journalisten in Brussel in het verkeerde keelgat geschoten. Belgische journalisten en hun buitenlandse collega’s die in ons land wonen, moeten voortaan 50 euro betalen voor de halfjaarlijkse veiligheidsscreening die verplicht is om Europese toppen te kunnen bijwonen.

De Belgische belastingwoede

‘Ongezien en compleet onaanvaardbaar’, zegt Tom Weingaertner, de voorzitter van de International Press Association in Brussel aan de New York Times. ‘De onverheid moet instaan voor onze veiligheid en voor de persvrijheid en we zijn niet van plan daar twee keer voor te betalen’, verwijst hij naar de belastingen die de journalisten die in België verblijven al betalen. Ook de Franse journalist Jean Quatremer doet in de NY Times zijn beklag. ‘De belastingwoede in België is ongelooflijk’, zegt hij. Hij noemt België een ‘disfunctionele staat’ waar de burgers zich niet in het minst betrokken voelen bij de logge overheidsdiensten. ‘Alle expats die in België wonen kunnen meepraten over hoe de Belgische overheid hun het werken moeilijk maakt. De regering zal uiteraard zijn staart intrekken en zeggen “Sorry, we hadden dit niet zien aankomen”, maar het toont gewoon aan hoe dit land, dat er alles aan gedaan heeft om alle grote Europese instellingen naar hier te halen, nog altijd niet begrepen heeft dat het de hoofdstad van Europa is.

‘Journalisten moeten hun werk kunnen doen’

Ook de Europese Commissie heeft al laten verstaan niet gelukkig te zijn met de nieuwe regeling. ‘De Commissie houdt niet van de Belgische wet die op 1 juni in werking trad, en is ook niet van plan om de bijdrage in te voeren’, zei woordvoerster Mina Andreeva woensdag. ‘Journalisten moeten hun werk in de best mogelijke omstandigheden kunnen doen.’

‘De nieuwe maatregelen worden nog geëvalueerd’, verzekert de FOD Buitenlandse Zaken, en ‘kunnen als dat nodig blijkt in de toekomst aangepast worden’. De bezorgdheden van de journalisten worden overgemaakt aan de Nationale Veiligheidsautoriteit (NVO), klinkt het. Dat orgaan is bevoegd voor de afgifte of de eventuele intrekking van veiligheidsattesten.

Journalisten niet opgezet met veiligheidsbijdrage die ze moeten betalen voor Europese toppen
Foto: REUTERS
Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard