Foto: AP

Kritiek op Witte Huis voor weren CNN-journalist

Het Witte Huis heeft woensdag een journaliste van CNN geweigerd op de gezamenlijke persconferentie van president Donald Trump en de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker.

De journaliste was niet welkom omdat ze kritische vragen had gesteld aan Trump. Kaitlan Collins had tijdens het fotomoment met Trump en Juncker in het Oval Office aan de Amerikaanse president enkele vragen gesteld over zijn voormalige persoonlijke advocaat, Michael Cohen, omdat geluidsopnames van een gesprek tussen hem en Trump zijn gelekt over het betalen van zwijggeld aan een voormalig naaktmodel.

Daarnaast wilde ze ook meer te weten komen over de omstreden top met Russisch president Vladimir Poetin in Helsinki. Geen van haar vragen werd beantwoord.

Daarna werd de journaliste benaderd door Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders en communicatiedirecteur Bill Shine. Ze vonden haar vragen ‘ongepast’ en vertelden haar dat ze de gezamenlijke persconferentie van Trump en Juncker in de tuin van de Amerikaanse ambtswoning niet mocht bijwonen. Daar maakten beide leiders hun akkoord bekend om een handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie te voorkomen.

Kritiek van Fox News

Meteen kwam uit verschillende hoeken kritiek op de beslissing om Collins te weren. Zo veroordeelden CNN en de White House Correspondents’ Association de beslissing van het Witte Huis.

Opmerkelijk is dat ook de conservatieve zender Fox News haar bezorgdheid uitte. ‘We zijn erg solidair met CNN wat betreft het recht van volledige toegang voor onze journalisten als deel van de vrije en onafhankelijke pers.’

Het Witte Huis verdedigt zich op de kritiek door te stellen dat de journaliste vragen bleef roepen naar Trump, ook nadat haar al meermaals was gezegd dat de persconferentie was afgelopen. ‘Daarop werd haar meegedeeld dat zij niet welkom was op het volgende persmoment, maar dat een andere journalist van CNN wel welkom was.’

Bron: BELGA