
‘Kindvrije zone op vliegtuig niet oninteressant’
Heel wat Nederlanders die met het vliegtuig reizen, willen gerust enkele euro’s extra neertellen om in een zone zonder kinderen te zitten. Dat blijkt uit onderzoek. ‘Dat is bij ons nog niet aan bod gekomen’, klinkt het bij Belgische luchtvaartmaatschappijen.
Wie al eens een vliegtuig neemt, kan erover meespreken: kleine kinderen die door de gangpaden hollen, baby’s die hun keel openzetten omdat hun oortjes pijn doen, jonge beentjes die iets te enthousiast tegen uw rugleuning tikken … Bij sommige passagiers loopt de frustratie snel op. Wellicht zouden zij graag extra betalen om in een zone te zitten waar kinderen niet toegelaten zijn.
Dat is alleszins de conclusie van een recent Nederlands onderzoek, waar De Telegraaf maandag over berichtte. Reiswebsite WeFlyCheap bevroeg duizend Nederlandse reizigers. Daaruit bleek dat ruim 40 procent van hen graag meer zou betalen voor een stoeltje zonder kinderen in de buurt. Van die 40 procent heeft een op de tien er 25 euro per enkele reis voor over. De overigen betalen met plezier 10 tot 25 euro.
‘Nog niet’
‘Geen oninteressant onderzoek’, klinkt het bij luchtvaartmaatschappij TUI fly. ‘Maar bij ons is het nog niet aan bod gekomen’, zegt woordvoerder Piet Demeyere. De maatschappij beseft dat het zou tegemoetkomen aan de verzuchtingen van heel wat reizigers, ‘maar we zijn er niet actief mee bezig’. TUI fly merkt bovendien op dat de bevindingen van het Nederlandse onderzoek in de lijn liggen van de stijgende vraag naar ‘adult only’ hotels. Dat zijn hotels waar kinderen niet toegelaten zijn.
Bij Brussels Airlines klinkt het dat er amper klachten komen over kinderlijk enthousiasme. Volgens woordvoerster Maaike Andries is het cabinepersoneel er ook voor opgeleid als er toch klachten komen. Bij korte vluchten wordt bijvoorbeeld speelgoed bovengehaald, en voor langeafstandsvluchten zijn entertainmentpakketten beschikbaar op de kleine schermpjes in de stoelen. ‘Standaard zetten we ook alle leden van eenzelfde gezin bijeen’, zegt Andries. ‘Dat brengt ook rust.’
‘Het bekijken waard’
Het jonge Air Belgium houdt voorlopig vast aan de bestaande drie klassen: business, premium en economy. ‘We hebben het idee van een “adults only departement” nog niet eerder bestudeerd, maar we bekijken dergelijke onderzoeken steeds met de nodige aandacht’, zegt communicatieverantwoordelijke Karolien Cloots. ‘Wie weet wordt deze optie - afhankelijk van de interesse - misschien ooit het bekijken waard.’
Thomas Cook zegt dat het voor zijn vluchten samen met zijn partners voortdurend bekijkt hoe het de service aan de klanten kan verbeteren. 'Wij hebben een hart voor iedereen’, zegt woordvoerster Klaartje Devreese. De reisorganisatie profileert zich graag als familiegericht bedrijf, dus vindt Devreese kindvrije zones ‘momenteel niet aan de orde’. Maar ook Thomas Cook merkt op dat ‘adult only’-hotels steeds meer in trek zijn.
Bij luchtvaartmaatschappij VLM Airlines ten slotte klinkt het dat er nog nooit klachten kwamen over kinderen op een vlucht. Het is dan ook een nichespeler, verduidelijkt woordvoerder Yves Panneels, die hoofdzakelijk zakenlui vervoert in vliegtuigen met maximum 50 personen.