Foto: blg

West-Vlaanderen biedt alternatieve watervoorraden

De provincie West-Vlaanderen gaat proactief op zoek naar alternatieve watervoorraden voor landbouwers, nu er sinds vorige week een captatieverbod geldt op alle onbevaarbare waterlopen.

Na crisisoverleg voerde gouverneur Carl Decaluwé (CD&V) donderdag met onmiddellijke ingang een verbod uit om nog water op te pompen uit alle onbevaarbare waterlopen in West-Vlaanderen. Pompen uit bevaarbare waterlopen moet in overleg met de Vlaamse Waterweg.

De gouverneur voerde ook een gebruiksbeperking van water in. Sproeien tussen 8 uur 's ochtends en 20 uur 's avonds is strikt verboden, en er staan zelfs geldboetes op. ‘s Nachts sproeien mag nog, maar uiteraard niet met leidingwater.

Waterput

Ondertussen gaat de provincie ook zelf op zoek naar alternatieven. Een eerste overeenkomst werd gesloten voor put ‘De Kluiten’ in Roksem bij Oudenburg. Daar mogen landbouwers vanaf vandaag water capteren.

Deze waterput is privaat eigendom. Er kan 32.000 kubieke meter water gecapteerd worden. Na overleg met de provincie West-Vlaanderen was de eigenaar bereid het reservoir open te stellen. Een besluit van de gouverneur maakte de openstelling mogelijk. Capteren moet wel aangevraagd worden.

Op www.west-vlaanderen.be/waterschaarste kunnen landbouwers nagaan waar nog water mag opgepompt worden.

Bufferbekkens

N-VA dringt er ondertussen op aan om water over te hevelen van het Franse bekken van de Aa, een optie die nog onderzocht wordt door de provincie. N-VA wil ook dat er sneller werk wordt gemaakt van het aanleggen van bufferbekkens, geflankeerd door slimme irrigatiesystemen.

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard