Foto: Photo News

KMI zendt hittewaarschuwing uit: temperaturen tot 34 graden op komst

Het KMI zendt zondag ‘een hittewaarschuwing’ uit omdat een periode met erg hoge temperaturen verwacht wordt, zowel overdag als 's nachts, die meerdere dagen zou duren. In verschillende regio’s geldt vanaf dinsdag code oranje, staat op de website van het weerinstituut.

Op dinsdag en woensdag zou het kwik overdag stijgen tot 31 graden, donderdag wordt tot 33 graden verwacht en vrijdag zelfs 34 graden. ‘s Nachts zou het kwik rond de 20 graden blijven hangen.

Vanaf dinsdag geldt daarom code oranje in alle Vlaamse provincies, met uitzondering van West-Vlaanderen. Woensdag geldt code oranje in het hele land, behalve aan de kust.

Als de voorspellingen kloppen, gaat het om de eerste hittegolf dit jaar. Klimatologisch wordt gesproken van een hittegolf wanneer minstens vijf opeenvolgende dagen een temperatuur van 25 graden of meer wordt opgemeten, waarvan minstens drie dagen met temperaturen van 30 graden of meer.

Meer doden

Het KMI merkt op dat uit recente hittegolven is gebleken dat hoge temperaturen overdag, in combinatie met weinig afkoeling ‘s nachts gedurende meerdere dagen, een direct gevolg heeft op de sterftecijfers, zeker bij ouderen.

Bij code oranje wordt daarom aangeraden om regelmatig (water) te drinken, licht verteerbaar voedsel te eten en zich lichter te kleden. Overdag blijf je best in koelere ruimtes. Door ramen en deuren te sluiten hou je de warmte buiten. De gezondheidstoestand van kwetsbare personen volgt men best regelmatig op.

Er lijkt pas volgend weekend een einde te komen aan de hitte, hoewel het nog steeds warm blijft.

Meer hittegolven

Een landelijke hittegolf komt de voorbije decennia vaker voor. Tussen 1960 en 1990 waren er maar drie landelijke hittegolven. Sinds 1990 waren er dat al een twintigtal.

De langste dateren van 1976 en 1997, toen ze zeventien dagen aansleepten. Ook vorige zomer was er nog een hittegolf, al bleef die toen beperkt tot het minimum van vijf dagen. Het is al van 2014 geleden dat we eens géén hittegolf te verduren kregen. 

Bron: BELGA
Niet te missen