Foto: REUTERS

Tesla-klanten zijn het wachten beu

Eén bestelling op vier van Tesla’s nieuwste ‘Model 3’ is geannuleerd, zo stelt een analistenrapport. Klanten zouden het beu zijn om nog langer op de wagen te wachten.

Wie graag met een Tesla Model 3 zou rijden, de ‘betaalbare’ nieuwste Tesla uit het gamma, kan al een vooruitbestelling doen met een inleg van duizend dollar. Maar almaar meer klanten zijn de lange wachttijden beu, zo stelt Rajvindra Gill, analist bij Needham & Co. in een rapport waarover CNN bericht.

Volgens hem wordt één vooruitbestelling op vier geannuleerd en moet Tesla intussen meer voorafbetalingen terugbetalen dan er binnenkomen. De wachttijd voor een Model 3 bedraagt tussen 4 maanden en een jaar, al zouden klanten ook moeten wachten tot 2020 vooraleer ze hun wagen zouden zien.

In de VS loopt eind dit jaar bovendien een belastingvoordeel af, waardoor Amerikaanse kopers van zo’n wagen 7.500 dollar konden besparen. De startprijs van een Model 3 is 35.000 dollar.

Volgens Gill is de interesse in het Model 3 teleurstellend, zeker nu er almaar meer concurrentie op de markt komt van andere fabrikanten. Hij betwijfelt bovendien dat Tesla zijn productiedoelstelling van 100.000 Model 3’s tegen het einde van het jaar zal halen, al houdt Tesla zelf wel aan die doelstelling vast.

Tesla betwist

Tesla is het uiteraard niet eens met de bevindingen van de analist. Het bedrijf spreekt tegen dat het meer geld moet teruggeven dan het binnenkrijgt en stelt dat de wachttijden die Gill hanteert verouderd zijn. Volgens Tesla bedraagt die nu 1 tot 9 maanden.

Begin deze maand nog maakte Tesla bekend dat het eindelijk zijn doelstelling van 5.000 geproduceerde Model 3’s per week had gehaald. In totaal bouwde Tesla 7.000 auto’s per week, waardoor het bedrijf volgens Musk ‘net een echt autobedrijf' is geworden.

Op Twitter zei Musk ‘7.000 auto’s op 7 dagen. Tesla team’, met hartjes erbij. Hij werd daarbij getrolled door Steven Armstrong, ceo van Ford Europa. ‘7.000 auto’s, ongeveer 4 uur. Ford team’, zei hij, inclusief hartjes.

In het nieuws