Foto: Photo News

‘Illegale criminelen worden vaak nog voor einde proces al uitgewezen’

Volgens Sven Mary, de advocaat van de Albanees Safet Rustemi, worden illegale criminelen vaak voor het einde van hun proces het land uitgezet. Hij spreekt daarmee staatssecretaris Theo Francken (N-VA) tegen, die zei dat dat slechts in uitzonderlijke gevallen gebeurt.

De uitwijzing van de Albanese crimineel Safet Rustemi door de Dienst Vreemdelingenzaken, in juni vorig jaar, blijft voer voor discussie. Volgens advocaat Mary is wat zijn cliënt overkwam, namelijk verre van een uitzondering. ‘Ik heb het nagekeken, en in mijn kantoor alleen al zijn er de voorbije maanden twaalf zulke gevallen geweest’, zei hij woensdagavond in Ter Zake.

Hij wordt daarin bijgetreden door collega’s. ‘Ik heb het zelfs nooit anders geweten’, zegt de Antwerpse advocaat Kris Luyckx. ‘Het is een compleet absurde situatie.’

Luyckx: ‘Justitie legt verdachten zonder een vaste verblijfsvergunning een borgsom op, net om te vermijden dat ze het land ontvluchten. Vervolgens komen die mensen terecht bij Vreemdelingenzaken, dat hen het land uitzet. Meestal krijgen ze dan een verbod om de eerste jaren terug te keren, waardoor ze zelfs niet naar hun proces mogen gaan.’

‘Gelogen’

Bovendien beweert Mary dat de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) wel degelijk kon weten dat zijn cliënt nog voor het gerecht moest verschijnen. Toen Rustemi na betaling van een borgsom in juni vorig jaar werd vrijgelaten, heeft de griffie van de gevangenis die beslissing aan de DVZ overgemaakt, stelde meester Mary. Daarin stond volgens hem ook de voorwaarde dat Rustemi op elke volgende proceshandeling aanwezig moest zijn. ‘Dan weet je dat er nog iets moet komen’, luidt het.

De advocaat zegt ook dat hij Vreemdelingenzaken zowel telefonisch als per brief had uitgelegd dat er nog een proces tegen Rustemi op komst was. ‘Nu komen zeggen dat men dit niet wist, dit is gelogen’.

Reactie Francken

In een reactie wijst het kabinet van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken erop dat indien Justitie iemand vrijstelt die illegaal in ons land verblijft, die persoon steeds aan Vreemdelingenzaken wordt overdragen.

‘Als daar wordt gemeld dat iemand ter beschikking moet worden gehouden, houdt Vreemdelingenzaken daar rekening mee. Maar als die info niet doorstroomt vanuit Justitie, kunnen ze daar moeilijk rekening mee houden’, luidt het. ‘In dat geval doen ze wat de wet voorschrijft wanneer een persoon hier illegaal verblijf, namelijk de terugkeer organiseren naar het land van herkomst.’

Bron: BELGA
In het nieuws