Foto: Drouot

Waarom koopt een Franse zakenman een guillotine (waar Lady Gaga ooit naast greep)?

In een gesprek met de Amerikaanse krant The New York Times legt een koper van een guillotine uit waarom hij die aankoop precies gedaan heeft. ‘Het heeft helemaal niks met een of andere fetisj te maken.’

Christophe Février is een Franse zakenman, vader van vier kinderen, en liefhebber van unieke objecten. Zo zegt hij aan The New York Times een voorliefde te hebben voor onder meer ‘zeldzame kunst en racewagens met een bijzondere staat van dienst’. In 2014 kwam daar de wens bij om een guillotine te bezitten.

Op een veiling in Parijs had hij een guillotine te koop zien staan waar popster Lady Gaga in 2011 naar verluidt nog op geboden had. Ze verloor de veiling toen van een Russische verzamelaar, die er zo’n 223.000 euro voor over had. Maar die botste vervolgens op een probleem: Frankrijk laat de import of export van marteltuigen niet toe. En dus bleef de guillotine staan waar ze stond: in de Parijse jazzclub Le Caveau des Oubliettes.

Begin deze maand kwam de guillotine opnieuw te koop te staan, en greep Février de kans om de koop van zijn leven te doen. De veiling duurde slechts twee minuten, en de man moest uiteindelijk slechts 8.000 euro ophoesten.

Nog aan The New York Times zegt hij erg blij te zijn een ‘historisch symbool verbonden aan de erfenis van de mensheid’ te bezitten, maar dat hij nog niet goed weet waar hij het kwijt moet. ‘Als vader en familieman stel ik het liever niet op in de gezinsomgeving’, klinkt het.

Lees in het gesprek met The New York Times ook nog hoe Février ooit een auto wou kopen van drugsbaron Pablo Escobar.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen