Foto: BELGA

Ondanks droogte gebruiken we 'bovengemiddeld' veel leidingwater

Op veel plaatsen waren er gisteren onweersbuien, en er wordt kans op regen aangekondigd. Toch blijft het behoorlijk droog, en dat is geen goed nieuws voor onze watervoorraden.

‘De droogte is nog zeker niet voorbij, vooral in het westen van het land. Daar geldt code geel nog steeds - een avond regen brengt geen grote verandering’, zegt het kabinet van minister van Omgeving en Klimaat Joke Schauvliege (CD&V). Ondanks de plaatselijke onweersbuien, heeft het gisteren niet veel geregend. Er viel in totaal 18,7 millimeter neerslag, terwijl het gemiddelde voor deze maand normaal 73,5 millimeter bedraagt. Dat meldt het KMI. 

‘Als de droogte aanhoudt is het niet uitgesloten dat code-geel wordt opgeschroefd in het westen van het land. Ook in de andere delen van het land kan de droogtecode worden opgeschroefd’, zegt Carl Heyrman, de directeur van AquaFlanders. ‘Maar vandaag wordt ingeschat dat de situatie stabiel is’, zegt hij.  

Deze week is er nog kans op plaatselijke buien en onweders, maar het KMI verwacht dat de droogte in de maand juli nog zal aanhouden. Mogelijk krijgen we volgende week een hittegolf.

‘Bovengemiddeld’ gebruik van leidingwater

De watervoorraden in ons land zijn behoorlijk geslonken door de droogte. Toch is het verbruik van leidingwater in Vlaanderen ‘bovengemiddeld’, volgens Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). ‘De mensen verbruiken meer leidingwater omdat bij velen de regenwaterput leeg is - die geraakt door het neerslagtekort niet gevuld’, zegt ze.

Door het warme weer gebruiken meer mensen leidingwater om zich te verfrissen. ‘Ze wassen zich vaker, vullen een zwembadje of spelen waterspelletjes’, zegt Smet. De VMM raadt daarentegen aan om spaarzaam om te gaan met leidingwater.

‘Boeren kreunen onder de droogte’

Vooral de boeren lijden onder de aanhoudende droogte. ‘Hun gewassen zijn droog en ze moeten hun vee water geven. De boeren in ons land hebben nood aan dat regenwater - vooral zij kreunen onder de droogte’, zegt Smet.

‘Juni was al uitzonderlijk droog en de regen die we gisteren hadden is onvoldoende’, zegt Luc Vanoirbeek, woordvoerder van de Boerenbond. ‘De meeste weermodellen geven aan dat het heel droog gaat blijven, sommige modellen voorspellen een hittegolf. Dat is problematisch. De boeren maken zich ongerust’, zegt hij.

De podcasts van De Standaard