Foto: Belga

Koersval zet Greenyard onder hoogspanning

Greenyard-ceo Hein Deprez zet alle zeilen bij om de schade te beperken, nu de link met de dodelijke listeria-uitbraak zijn bedrijf in opspraak brengt.

Green­yard maakt vandaag of eerstdaags bekend wat de geschatte financiële impact van de listeriacrisis zal zijn. Verwacht wordt dat het cijfer dramatisch oogt. De Belgische voedingsgigant kwam begin deze maand in opspraak toen een massale ­terugroepactie van diepvries­producten uit de Hongaarse vestiging gekoppeld werd aan de Europese mededeling dat er de voorbije jaren minstens 47 listeriaslachtoffers zijn gevallen, onder wie negen doden. 

Ook al is Greenyard Frozen Hungary een relatief kleine tak binnen de groep, alles wijst erop dat het bedrijf door een diep dal zal gaan.  Met een koersval van ruim 31 procent tekende Green­yard gisteren voor de slechtste beursdag sinds de beursgang in 1999. Financiële analisten wijten het (onder meer) aan de slechte communicatie, maar in een interview met De Standaard houdt Hein Deprez, de ceo en hoofd­aandeelhouder van Greenyard, vol dat er correct gehandeld en gecommuniceerd is. ‘Als je ervoor kiest om je volle medewerking toe te zeggen, en je bent transparant, dan worden er sowieso bepaalde vermoedens geformuleerd. Die moeten tot actie aanzetten, niet tot een automatische schuldig­verklaring.’ 

'Verantwoordelijkheid genomen'
Ook het Europees voedselagentschap (EFSA) of het federaal voedselagentschap (FAVV) verwijt hij niets. Volgens Deprez heeft Greenyard meteen zijn verantwoordelijkheid genomen door de fabriek in Hongarije te sluiten op 29 juni, nog vóór er sprake was van de dodelijke slachtoffers. 

Voor de consument heeft Deprez wel een dwingende boodschap. ‘Onze producten zijn niet ready to eat, ze zijn ready to heat. De wettelijke normen zijn ruim voldoende, op voorwaarde dat je de kookinstructies volgt.’ Als deze crisis één goeie kant heeft, aldus nog de Greenyard-ceo, laat het dan zijn dat ‘mensen zich bewust worden van de noodzaak om diepvriesgroenten te koken.’

De zenuwen staan strak gespannen. Voorlopig heeft Green­yard nog geen weet van klanten die afhaken. Bij Delhaize, dat diepvriesproducten uit de rekken moest halen, hebben ze niet de intentie om hun contract met het groentebedrijf op te zeggen.  ‘Het ging om een preventieve maat­regel’ aldus woordvoerder Roel Dekelver. Ook bij Colruyt zijn ze die mening toegedaan. 
Het Federaal Voedselagentschap (FAVV) benadrukt dat er geen besmettingen zijn in België. ‘Listeria is een hittegevoelige bacterie. Wanneer de groente tot in de kern wordt verhit, is er geen gevaar. We raden de consument aan om altijd de voorschriften op de verpakking te volgen’ zegt FAVV-woordvoerster Dorine Vangeert.