Foto: www.bridgemanimages.com

Meer dan 100 Afghaanse scholen gesloten na dreigementen taliban

Zo’n 60.000 leerlingen moesten in de centraal gelegen Afghaanse provincie Logar zaterdag thuisblijven, omdat hun leerkrachten bedreigingen kregen van de taliban.

In provinciehoofdstad Pol-e Alam bleven volgens Abdul Wakil Kaliwal, het hoofd van het departement Onderwijs van Logar, meer dan 60 scholen dicht. In het door de taliban gecontroleerde district Mohamad Agha waren dat een veertigtal. Zo’n 60.000 studenten konden hierdoor niet naar school.

Staatsambtenaren zeggen dat taliban-militanten leraren bedreigen in een poging hen thuis te doen blijven nadat de islamitische beweging bij recente militaire operaties in Logar veel strijders zag sneuvelen.

In de zuidelijke provincie Helmand zijn 123 scholen al tien jaar gesloten wegens het aanhoudende geweld. Meer dan 600.000 studenten worden hierdoor getroffen. De voornaamste redenen daarvoor zijn corruptie, de aanhoudende oproer en de terughoudendheid van de lokale bewoners, volgens Dawood Safari, het hoofd van het onderwijs in Helmand.

In Takhar, een provincie in het noordoosten van het land, hebben de taliban sinds mei een dertigtal scholen gesloten. Zo’n 11.000 studenten hadden daardoor geen toegang tot onderwijs.

In heel Afghanistan kunnen minstens 3,7 miljoen kinderen van 7 tot 17 jaar niet naar school gaan, becijferde VN-Kinderrechtenorganisatie Unicef in een rapport dat werd gepubliceerd in mei.

Bron: BELGA
In het nieuws