Foto: EPA-EFE

‘Directie Ryanair zet personeel onder druk’

Sinds de aankondiging van twee stakingsdagen valt de directie van Ryanair het personeel lastig, zegt de christelijke bediendenbond.

Vakbonden uit vier Europese landen, waaronder België, kondigden vorige week een gecoördineerde staking aan. Sindsdien wordt het cabinepersoneel onder zware druk gezet door de directie, klaagt LBC/CNE aan. Zo zou ze een memo hebben gestuurd met richtlijnen over hoe te reageren op de vakbonden. ‘Een klein aantal bemanningen denkt dat hun comfort voor dat van de passagiers komt. Maar het comfort van de passagiers komt altijd eerst’, schrijft de directie bijvoorbeeld.

De christelijke bediendenbond waarschuwt de directie dat ze ‘niet alleen de Belgische wetgeving inzake stalking met de voeten treedt, maar ook alle internationale normen over het recht op staken’. De bond informeert zijn werknemers momenteel over de stakingsplannen, en benadrukt dat het volgens de Belgische wetgeving ‘alle recht heeft om collectieve acties te organiseren, tot staking toe, op eender welk moment en voor onbepaalde duur’.

Op 25 en 26 juli zullen stewardessen en stewards van Ryanair het werk neerleggen in België, Portugal en Spanje. Italië doet ook mee op 25 juli. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden en vragen erkenning van de vakbonden.

Bron: BELGA