Foto: EPA-EFE

Moskou ziet ‘stereotypen uit Koude Oorlog’ op Navo-top

Rusland zal de resultaten van de Navo-top in Brussel analyseren wat de veiligheid in Europa aangaat. Dat zegt de woordvoerster van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens Maria Zakharova ziet de Navo de wereld wel door ‘het prisma van de stereotypes van de Koude Oorlog’.

Volgens de woordvoerster is de Navo ‘nog steeds niet geïnteresseerd’ in de ‘objectieve evaluatie van de veiligheidssituatie in de Euro-Atlantische regio’. Ook ziet de alliantie de wereld volgens haar ‘liever door het prisma van de stereotypes van de Koude Oorlog’.

Rusland beschuldigen voor de opgelopen spanningen in de Euro-Atlantische regio, vindt de woordvoerster ‘ongegrond’ en ‘cynisch’. Daardoor ‘bouwt het militaire blok zijn eigen militaire activiteit op, zelfs in de Baltische en Noord-Europese regio’s, die voorheen rustig waren’. ‘De pogingen om alles te verdraaien en Rusland de schuldige van alles te maken, zijn vreselijk en onverstandig. De Navo omschrijft zichzelf als een defensiealliantie, maar heeft de aankoop van offensieve wapens versterkt.’

Militaire dominantie

Volgens Zakharova is de Navo’s enige doel de militaire dominantie te bereiken. Pogingen om zichzelf af te schermen in de moderne, geglobaliseerde wereld, zijn volgens Zacharova gedoemd te mislukken. ‘Noch geïsoleerde landen, noch groepen van landen kunnen alleen omgaan met de grensoverschrijdende bedreigingen.’

Moskou verwacht dat het begrip zal groeien dat het nutteloos is om Rusland te isoleren. Het verwacht dat ‘de huidige nood aan veiligheid’ doet inzien ‘dat het nodig is om de krachten te bundelen met Rusland’.

Bron: BELGA
Niet te missen