Foto: AFP

Onder vuur voor tijdrekken op veld, lof voor nobel gebaar: Mbappé geeft groot deel van WK-premie aan goede doelen

Elke speler van het Franse nationale team ontvangt bij winst zondag in de finale van het WK 400.000 euro, bij verlies is dat 280.000 euro. Die som zal echter (voor een deel) niet in hun eigen zakken belanden. Dat kondigde de Franse voetbalbond FFF woensdag aan. Diverse spelers, waaronder Kylian Mbappé, willen een groot deel weggeven aan goede doelen. Dat gebeurt zonder richtlijnen van de federatie.

“Mbappé koos er persoonlijk voor om bijna het volledige bedrag aan enkele goede doelen te schenken”, legde bondsvoorzitter Noël Le Graët uit. “Andere spelers hebben zich gegroepeerd en hen hebben we een beetje geholpen. Maar iedereen is vrij om te doen wat hij wil. Wij leggen geen richtlijnen op.”

De spelers en de bond bereikten enkele maanden geleden een akkoord over de hoogte van de premies. Die bedraagt dertig procent van de inkomsten die de Franse voetbalbond ontvangt van de Wereldvoetbalbond FIFA. In geval van WK-winst mogen de 23 spelers negen miljoen euro verdelen onder elkaar. De federatie ontvangt in dat geval dertig miljoen euro.

Op Euro 2016, waar de Fransen in eigen land de finale verloren van Portugal (1-0), ontvingen de spelers elk 24.000 euro.

LEES OOK:

- Mbappé reageert op kritiek: “Sorry, maar ik sta nu in de finale”

- Chef Voetbal Ludo Vandewalle over heikele thema’s de zuinige Fransen: “Ik heb daar weinig respect voor”

- Nico Dijkshoorn: “Ik voel met u mee, maar heb denk ik een andere wedstrijd gezien: de geboorte van een wereldster”

Bron: BELGA