Foto: REUTERS

Maximumboete voor Facebook in privacyschandaal Cambridge Analytica

De socialenetwerksite Facebook moet in de nasleep van het schandaal rond Cambridge Analytica een half miljoen Britse pond (565.000 euro) ophoesten, oordeelt de Britse Privacycommissie woensdag. Dat is meteen ook de maximumboete.

De Britse Privacycommissie legt Facebook de boete op omdat het de wet tot tweemaal toe heeft overtreden. Niet alleen beschermde het de gevoelige gegevens van zijn gebruikers onvoldoende, het was daarnaast niet transparant over de manier waarop ook derden de data van zijn gebruikers konden verzamelen.

‘Facebook heeft zijn gebruikers niet de bescherming geboden waartoe het nochtans wettelijk verplicht is’, zegt Elizabeth Denham, voorzitter van de Britse Privacycommisie, tegen The Guardian. Ze noemt het onderzoek naar het schandaal rond Cambridge Analytica ‘het belangrijkste werk dat haar commissie tot nu toe deed’. ‘De boete dient niet alleen om Facebook te straffen, maar ook om verandering te brengen en het vertrouwen in de democratie te herstellen.’

De vraag is echter of Facebook de boete wel echt zal aanvoelen als een straf. In het eerste kwartaal van dit jaar haalde de socialenetwerksite elke vijfeneenhalve minuut een omzet van 500.000 Britse pond.

‘We hadden meer moeten doen met de klachten over Cambridge Analytica die ons al in 2015 hadden bereikt’, zegt Erin Egan, hoofd Privacy van Facebook. ‘We werken nauw samen met de Britse Privacycommissie, net zoals we dat ook steeds gedaan hebben met de autoriteiten in andere landen.’

Facebook kwam in maart onder vuur te liggen nadat The New York Times en The Guardian aan het licht hadden gebracht dat het consultancybedrijf Cambridge Analytica toegang had verkregen tot de persoonlijke gegevens van tientallen miljoenen Facebookgebruikers. Hun gegevens zouden onrechtmatig ingezet zijn bij onder meer de Amerikaanse presidentsverkiezingen van 2016.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden