Foto: EPA-EFE

Man bij bewustzijn na vergiftiging met novitsjok

De met novitsjok vergiftigde Britse man is weer bij bewustzijn. Zijn toestand blijft kritiek, maar is stabiel. Dat deelde het ziekenhuis dinsdag mee. ‘Dat is goed nieuws, maar we zijn er nog niet’.

De 45-jarige Charlie Rowley moet om het uur door specialisten behandeld worden.

De man en zijn 44-jarige echtgenote Dawn Sturgess werden eind juni met vergiftigingsverschijnselen in Amesbury aangetroffen. De vrouw overleed zondagavond in het Salisbury District Hospital.

Hoe de twee besmet geraakten, is onduidelijk. De politie gaat ervan uit dat beide partners in aanraking moeten zijn geweest met een houder met het zenuwgif.

De politie, die een moordonderzoek opende na het overlijden van Sturgess, is op zoek naar een besmet voorwerp – een flesje of een doos – dat Sturgess en Rowley waarschijnlijk vastgenomen hebben en dat hen besmette met een hoge dosis.

Skripal

Er wordt onderzocht of er een link is met het geval Skripal. De twee woonden op elf kilometer van Salisbury, waar in maart de Russische ex-spion Sergej Skripal en zijn dochter vergiftigd werden met novitsjok. Zij overleefden.

Londen acht Moskou verantwoordelijk voor die vergiftiging. Rusland ontkent elke betrokkenheid.

Bron: BELGA